İZMİR'in Gaziemir ilçesindeki Zeytinpark Yaşam Korusu'nun açılışını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son dönemde sürdürülen seçim hazırlıklarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci'nin de kendisi kadar İzmirli olduğunun söylenmesine değinen Kocaoğlu, "Siz 'Aziz Kocaoğlu kadar İzmirli' gibi kendinize bir yafta takmak istiyorsanız, İzmir'i Kordon'da içilen iki kadeh rakıya indirgersiniz. Siz bu kadar İzmirli olursunuz. Kimsenin değerlerini, kimsenin iki kadeh rakıya indirmeye hakkı da yoktur, haddi de değildir. Bunun herkes tarafından böyle bilinmesi gerekir" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir'de tamamen doğal malzeme ve özgün uygulamalardan yararlanılarak, yaklaşık 40 bin metrekarelik alanda kurulan Zeytinpark Yaşam Korusu'nun açılışını gerçekleştirdi. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada yerel seçim hazırlıklarının hızlandığını belirterek siyasetle ilgili mesajlar verdi. Siyasetin, ülkeye hizmet için yapılan zor bir yolculuk olduğunu ifade eden Kocaoğlu, bu yolculuğun en önemli kriterinin işini severek yapmak, kişisel menfaatleri düşünmeyerek çalışmak olduğunu dile getirdi. Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Birlikte yol arkadaşlığı yapmak, aynı dava üzerinden yürümek, mevkiyle, makamla olmaz. Biz inandığımız yolda cumhuriyet ilkeleri doğrultusunda Ulu Önderin çizdiği yolda giden CHP'nin fertleriyiz. Partiler araçtır. Ülkemizin en eski partisi CHP'de siyaset yapmak zor iştir. Partinin gelenekleri, kırmızı çizgileri vardır. Toplumla beraber erozyona uğrasa da özü durmaktadır. Ülkeye hizmet etmek, yakınlarını ihmal etmekten, para pulu bir tarafa bırakmaktan gecer. Siyaset zor sanattır. Adama koltuk verir, adamdan koltuğu alır. Bu bir görevdir. Nöbet biter, sivil hayata dönersin. Kimsenin kimseyi kırmaya, siyaset için incitmeye hakkı yoktur. Ben 3 seçim geçirdim. Bornova'da başkan adayları birbirimizi tanıyorduk. Televizyonlarda zevk içinde program yapar, birbirimize takılırdık. İzmir'de demokrasi ve centilmenlik örneği vererek iki büyük seçim yaşadık. Siyasete soyunan insan topluma öncülük yapabilecek, toplumla beraber yol yürümek isteyen insandır. Toplumu germeye, ötekileştirmeler yaratmaya değil, birleştirici olmaya, adil hizmet vermeye hazırlanması gerekir. Seçimde yapılan yanlışlar yanlışları besler. Birleştirici olmaya, adil hizmet vermeye hazırlanılması gerekir."

'NE KADAR İZMİRLİ' TARTIŞMASI

Başkan Kocaoğlu, görev süresince her polemiğe yanıt vermediğini söyleyerek işini yapmaya öncelik verdiğini dile getirdi. Kocaoğlu, "İl başkanı arkadaş demiş ki 'Aziz Kocaoğlu ne kadar İzmirli ise Zeybekci de öyle.' Bu bir yaklaşımdır saygı duymak lazım. Ben ilk defa 50 yıl önce üniversite okumak için İzmir'e geldim. 1978'de ticarethane kurdum. 50 senedir burda yaşıyorum. Özel sektörde çalıştım ve 40 yıldır bu kentte vergi mükellefiyim. İzmir'de doğmak güzel, yaşamak güzel, İzmir'i tanımak, sindirmek, İzmir'in hassas değerlerini bilmek için, siz 'Aziz Kocaoğlu kadar İzmirli' gibi kendinize bir yafta takmak istiyorsanız, İzmir'i Kordon'da içilen iki kadeh rakıya indirgersiniz. Siz bu kadar İzmirli olursunuz. Kimsenin değerlerini kimsenin iki kadeh rakıya indirmeye hakkı da yoktur, haddi de değildir. Bunun herkes tarafından böyle bilinmesi gerekir" dedi.

'İZBAN TÜRKİYE'DE BİR İLKTİR'

İzmir'de raylı sestemle ulaşım hizmeti veren İZBAN'da 10 Aralık'ta başlayacak grev ile ilgili bir değerlendirme yapan Kocaoğlu, "Biz İZBAN'ın yüzde 50 ortağıyız. İZBAN Türkiye'de bir ilktir, incelenmeye değer bir ilktir, üzerine kitap yazılmaya değer bir ilktir. Türkiye ekonomisinin heba edilmeyip büyütülmesinin yol haritasıdır. Türkiye'de ilk kez bir devlet kurumuyla bir yerel yönetimin ölümüne ortaklığıdır. İstismara fırsat vermeyen, ne belediyenin ne de hükümetin arka bahçesi olmayacak bir nikâhtır bu. Onun için verimli ve başarılıdır. Aynı yöntem İzmir jeotermalde de uygulandı. Neden başka hiçbir kurumda grev olmuyor? Başka yerde sendika yok mu? Burada hak arama özgürlüğü var. Bu kent özgür bir kent. Burada yerel yönetimin şemsiyesi, iş alemi, odalarımız ve hemşerilerimizle kurduğumuz kent demokrasisi var. Emeğe bakışımız var. Bu değerler burada grev yapılmasını da sağlıyor. Ellerini ovuşturup grevden menfaat bekleyenleri de üzüntüye sokuyor. Çünkü burada başka yerde uygulanamayan demokratik haklar uygulanıyor" diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANIMIZ MUTLAKA YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR"

Son dönemde kamuoyunda söylediğinin çok dışında bazı ifadeler paylaşıldığını ifade eden Aziz Kocaoğlu, vatandaşlardan kendi ağzından çıkmayan hiçbir söze inanmamalarını istedi. İzmir'deki susuzluk tartışmalarına da değinen Kocaoğlu, "Arsenik krizinin yaşandığı dönemde bu kentte 24 saat su aktı. Her türlü tedbiri aldık. Kızılırmak'ın Ankara'ya verilen ağır metalli suyundan dikkatleri İzmir'e çekmek için topu başkasının kucağına attılar. Gördes'te su yok, defalarca anlattım. Gördes'te barajin parasını ödüyoruz. Kapasitenin yüzde 12'sinin dışında su toplayamıyorlar. Barajın tekrar boşaltılıp ele alınması gerekir. Oradan İzmir'e su verilmesi AK Parti'nin şehir efsanesidir. Cumhurbaşkanı 'İzmir'e suyu biz verdik' dedi. Tabii ki alacağız, 40 yıl önce Devlet Su İşleri ile yapılan bir protokol var. Onu vermek o kadar ağır geldi ki aynı şeyi Kemalpaşa Yiğitler Barajı'nda yaşadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi orada artezyenle bin metreden su çıkarıp ilçeye su akıtıyor. Yiğitler Barajı tarım suyu. OSB'ye verilsin tarıma da verilsin ama insana da verilsin, insan yoksa sanayi de yok. Önce insan. Cumhurbaşkanımız mutlaka yanlış bilgilendiriliyor. Benim devlet terbiyemi herkes bilir. Beydağ Barajı'ndan su verdik, dedi. Orası şehre su vermiyor, orda toplanan su tarımda kullanılıyor. İçme suyuyla alakası yok" dedi.

"VADESİ GEÇMİŞ BİR KURUŞ BORCUMUZ YOK"

Konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin borç durumuyla ilgili de bir açıklama yapan Kocaoğlu, "Bir meclis üyemiz 'Aziz Kocaoğlu, belediyeyi IMF'ye muhtaç etti', demiş. Bir kriz var. Bu krizden en az etkilenecek olan, 15 yıldır finans yapısını güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. Bizim İMF ile işimiz olmaz. Bir kuruş itibarı olan, iş bilen adam özelde de devlette de borçlanır. Bunun ölçüsü vadesi geçmiş borçla ölçülür. Bizim vadesi geçmiş bir kuruş borcumuz yok. Kendi göbeğini kendi kesen, hazinenin kefil olmadığı bir yapıdayız" diye konuştu.

ADAY ADAYLARINA UYARI

İzmir'in yerel seçime giderken ayrı bir özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Aziz Kocaoğlu, büyükşehir ve 22 ilçenin CHP yönetiminde olduğunu söyleyerek şöyle dedi:

"Zaman zaman aday adayları büyükşehire vurmaya, bizim adımıza projeler yapmaya, kendi ilçesindeki başkanı kötüleyerek kendine yer açmaya çalışıyor. Bu doğru değil. Belediye başkanının arkasında durmak zorundasınız. Böyle siyaset olmaz, başkan olunmaz. Kendi partisinin adamını kötüleyen adamı başkan yapmazlar. Kendi ilçesinde ne yapacak, insanın lokmasını nasıl büyütecek onu anlatsın. Partiyi aşağı çekmekten başka hiçbir işe yaramaz. Ben hep proje anlattım. Köylere gidiyor soru sorarlarsa konuşuyorum. Kötü soz sahibine aittir."

350 ZEYTİN AĞACI

Zeytinpark Yaşam Korusu'nun 40 bin metrekare zeytin ağaçlarıyla dolu doğal malzemeyle oluşturulan bir alan olduğunu söyleyen Aziz Kocaoğlu, Evka 7 sakinlerinin bu alanda hos vakit geçirebileceğini belirterek, "Her meydan ve park gibi burası da insanların kaynaşmasına katkıda bulunsun" diye konuştu.

CHP'li Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ise göreve geldikleri günden beri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak birçok projeye imza attıklarını anlatarak şunları söyledi:

"Katlı otopark, garaj, İZBAN, üst ve alt geçitler yeşil alanlar yapıldı. Birlikte hastane, spor salonu ve Sarnıç Kültür Merkezi hazırlandı. Kültür merkezinin açılışını kısa bir zaman sonra gerçekleştireceğiz. İlçemiz çok hızlı gelişti. 10 yıl önce bir kasaba görüntüsünde olan Gaziemir Türkiye'deki yaşanabilir 30 kentin arasına girdi. 23'üncü sıradayız. İşallah çok daha ileriye götüreceğiz kentimizi. Halkımız da sahip çıkarsa yapılan işler Gaziemir'in en büyük parkını yaşatmış oluruz. Biz 60 yılda yapılan yeşil alanı 10 yılda 3 katına çıkardık. 160 parkımız var ilçemizde. Çocuklarımıza yeşil zenginlik bırakacağız. Hiçbir zeytin ağacını kesmedik. Bu parkta da 350 zeytin ağacı var bu parkta. Seneye hasadını yaparız."

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, ilçe başkanları ve vatandaşlar birlikte açılış kurdelesini kesti.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI