ÇANAKKALE'de, 2018 Troya Yılı kapsamında, merkezden başlayıp, Kazdağları, Lapseki, Gelibolu, Bolayır, Bozcaada ve Gökçeada'yı kapsayacak, 19 etap ve 3 bölümden oluşan Kültür Rotaları projesi turizme büyük bir ivme kazandıracak.

Çanakkale Valiliği himayelerinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce başlatılan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen, 'Kültür Rotaları' projesiyle ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, projeye destek veren Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Rehberleri Osman Topçu ve Hasan Çelimli katıldı.

2018 Troya Yılı etkinlik ve faaliyetlerinin tüm hızı ile devam ettiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, “Kültür Rotaları projesi, tamamlanmasıyla birlikte Çanakkale turizmine büyük bir ivme kazandıracak. 2 deniz, 2 yarımada, 2 körfez, 2 ada, 2 dağ, 2 kıta ve 1 boğaz barından 6 bin 500 yıllık Çanakkale coğrafyası doğal, kültürel ve tarihsel birçok ilk, en ve teki taşımaktadır. Dünyada Tanrılar dağı unvanına sahip en eski yerleşim yeri olan İda'dan, Osmanlı'nın ilk tersanesi olan Kadırga Koyu'na, bu kadar çok insanın dar bir alanda uzun süre savaştığı dünyadaki tek savaş bölgesi Gelibolu'dan, ilk dünya haritasının çizildiği Koru dağlarına kadar çeşitlilik gösteren sayısız doğal, kültürel, tarihi ve mitolojik değerleri ile ülkemiz için önemli bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır. Ulusal ve bölgesel planlama çalışmalarında da yerini bulan bu potansiyeli değerlendirmek üzere, talebin giderek artması ile dikkat çeken alternatif turizm bir müdahale alanı olarak görülmektedir. Bu çerçevede bölgenin tarihi, kültürel, doğal özelliklerini öne çıkarabilecek, sürdürülebilir ve sorumlu turizm anlayışı ile diğer turizm ürünlerini besleyecek şekilde geliştirilebilecek trekking-yürüyüş turizmi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu projemizde sadece kamu kurum ve kuruluşları değil, turizmin özel sektördeki paydaşları da var. Turist Rehberleri Derneği’nin Çanakkale’deki alt örgütü olan Çanakkale Rehberler Odası (ÇARO)’dan kıymetli arkadaşlarımız Osman Topçu, Hasan Çelimli ve kalabalık bir arkadaş topluluğu ile bu projeyi yürütüyoruz. Şu an Troas, adalar, Kaz Dağları Çanakkale’nin kültür rotaları süreç içerisinde belirlenmiş olacak. Bu da Çanakkale turizmine olumlu anlamda bir ivme kazandırmış olacak" dedi.

Kültür Rotalarının Çanakkale’de var olması hayaliyle yola çıktıklarını kaydeden Troas Kültür Rotaları projesinin Mimarı Hasan Topçu ise, "Bu hayalimiz dünyada en çok yürünen, dünyada en çok bilinen, dünyada en çok rağbet edilen kültür rotalarının Çanakkale’de var olmasıydı. Bu hayal doğrultusunda özellikle daha önceden yaptığımız çalışmalar vardı. Bir alt yapı sahibiydik ama 2018 Troya Yılı bu alt yapının dışarı çıkmasında bir vesile oldu. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli turist rehberleri olarak Troya Yılı üzerinde kafamızda tasarladığımız ne varsa ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürümüze sunduk. Kendilerinin de vesilesiyle Valiliğimiz himayesinde aldı. Bundan sonra özel sektör, üniversite ve diğer kamu kurumlarımızın desteği ile Çanakkale’mize çok güzel bir marka kazandıracağımıza eminim. Türkiye’de çok bilinen ve yürünen yollar var. Biz yerelden yola çıkarak tamamen yerli ve milli faktörlerle uluslararası bir şey çıkarmaya çalışıyoruz ekibimizle. 25 kişilik ekibimizde akademisyenler, tarihçiler, yazarlar mevcut" dedi.

19 etap ve 3 bölümden oluşan Kültür Rotası, Çanakkale merkezden başlayıp Kazdağları etrafında geniş bir yay çizerek Lapseki, Gelibolu, Bolayır’dan geçip Bozcaada ve Gökçeada’yı kapsayacak şekilde çok geniş bir coğrafyayı kapsıyor.

Bölgede yüzlerce yıldır var olan yürüyüş patikalarının köyler, antik şehirler, tarihi ve doğal mekanlarıyla belirlenip işaretlenerek ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını amaçlayan 600 kilometrelik 19 etaplı proje, 2 deniz, 2 yarımada, 2 körfez, 2 ada, 2 dağ, 1 boğaz, 47 antik kent, 11 ilçe ve 80 köyü kapsaması açısından çok katmanlı ve ayrıcalıklı özelliklere sahip.

ÇANAKKALE, ()

FOTOĞRAFLI