AYDIN'ın Kuşadası ilçesine katkılarıyla tanınan, hakkında kitap da yazılan vatandaş İsmail Dirim'in bu kez belgeseli çekildi.

Kuşadası'nın ilk turizm esnafı; çevreye, topluma, kültür sanat ve demokrasiye olan tutkusu, yardımseverliğiyle tanınan 92 yaşındaki İsmail Dirim'in belgeseli çekildi. Daha önce Etem Oruç'un yazdığı 'Kuşadalı Bir yurttaş' kitabına konu olan Dirim'in, aynı adı taşıyan belgeseli, Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi'nde kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla gösterildi. Yönetmenliği Mesut Kara'nın yaptığı belgeseli, halen Kuşadası Belediyesi Huzurevi'nde yaşayan İsmail Dirim de izledi. Oldukça duygulanan Dirim, belgeselde kendisiyle ilgili anlatılanları mahcup bir ifadeyle izledi. Sonrasında katılanlara teşekkür etti.

Belgeselin proje danışmanı, yazar Etem Oruç, 2003 yılında Dirim'in kitabını yazdığını hatırlattı. Dirim'in paylaşımcı yönünü anlatan Oruç, "Kuşadalı bir yurttaş İsmail Dirim, paylaşımcıdır. Kültür ve sanata çok önem verir. Çok sayıda çocuk okuttu. Çevreye duyarlıdır, binlerce ağaç dikti. Sorumlu bir vatandaş olarak turizmden kazandığının büyük bir bölümünü Kuşadası ve ülkesi için harcadı. Örnek bir insan, örnek bir yurttaştır" dedi.

Kente 1960'lı yılların başında gelmeye başlayan turistlerle esnaflığa atım attığını söyleyen Dirim ise, "O zamanlar tek tük gemiler gelirdi. Açıkta demirler, turistler kayıklarla karaya çıkarılırdı. Bir seyyar araba buldum. Turistlerin alabileceği eşyaları, eski şeyleri doldurup kayıkların yanaştığı yerde satış yaptım. Sonra hediyelik eşya dükkanı açtım" dedi. Dirim, 'tek fiyat uygulaması' ve 'satılan mal geri alınır' kurallarını ilk uygulayan esnaf olduğunu da sözlerine ekledi.

Oğlu Hilmi Dirim, babasının toplumu, çevreyi ve doğayı düşünüp didinmekten ailesine zaman ayıramadığını belirterek, "Hırslı, kararlı, çalışkan kişiliği, bitmez tükenmek bilmez enerjisiyle toplum için o kadar çok üretir çalışırdı ki, bizlerle, ailesiyle yeterince duygusal bağ kurmasına zaman kalmıyordu. Bizi en büyük servet dürüstlüktür felsefesiyle büyüttü. Onunla gurur duyuyorum" dedi.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın) ()

FOTOĞRAFLI