KÜTAHYA'nın ekonomik durumunu ve potansiyelini, süren kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularını değerlendirmek amacıyla düzenlenen '3. İl Ekonomi Toplantısı' Gediz ilçesinde yapıldı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Gediz Belediyesi Kültür Merkezinde Kütahya 3. İl Ekonomi Toplantısı gerçekleştirildi. Kütahya Belediye Başkan Vekili Galip Gültekin, Gediz Kaymakamı Muhammet Önder, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı İsmet Özotraç, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Seyfettin Uysal, İlçe Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, sivil toplum temsilcileri, iş adamları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri toplantıya katıldı.

Vali Nayir, Kütahya'nın ekonomik durumu hakkında genel bilgiler verdi. 2.5 milyar TL yatırım hedefinin gerçekleşmesi halinde 3 bin 26 kişiye iş imkanı doğacağını aktaran Vali Nayir, "Kamu yatırımları olarak bakıldığında 5.2 milyar TL kamu yatırımları var. İkisini bir araya getirirsek Kütahya'mız 7.7 milyar TL'lik bir proje bedeli üzerinden yatırıma sahip. Bu bize kamunun aşağı yukarı yarısı kadar özel sektörde de bir yatırım olduğunu gösteriyor. Özel sektör yatırımlarını kamu yatırımları ölçüsüne çekebilecek ve daha da fazla olmasını sağlayacak bir gayretimiz var. Bunun için altyapı yatırımları tamamlanmış olan organize sanayi bölgelerimize daha fazla yatırım çekmek için gayret sarf ediyoruz" dedi. Kütahya'nın yüzde 6 işsizlik oranına sahip olduğundan söz eden Vali Nayir, "Biz ülke genelinde ilk 10 il arasında 6. sıradayız. Dolayısıyla istihdam açısından bakıldığında da temellerimizin sağlam olduğunu buradan görebiliyoruz" dedi.

Son bir yılda OSB'lerdeki doluluk oranıyla birlikte 12 bin 757 kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Vali Nayir, ihracat verilerini de paylaştı. Vali Nayir, "İhracat rakamları olarak baktığımızda 2017 yılını yine başarılı bir yıl olarak değerlendiriyoruz. İhracat rakamlarımızda yüzde 51 artışı yakalamışız. Bunu ülkedeki ekonomik büyümenin de bize yansıması olarak düşünebiliriz. 384 milyon dolardan 581 milyon dolara yükselen bir ihracat rakamımız var. Girişimci sayısı olarak baktığımızda 23 bin 40 girişimcimizle iller sıralamasına baktığımızda Türkiye'de Kütahya'mız 31. sırada yer alıyor. Bizim bütün gayretimiz ekonomik büyüklük olarak Kütahya'mızı ilk 20'ye taşımak" dedi.

Sağlık, madencilik, demiryolları ve eğitim yatırımlarını da paylaşan Vali Nayir, TÜİK verilerine göre ilin yaşam endeksinde 4., memnuniyet endeksinde ise 5. sırada yer aldığını da söyledi.

Vali Nayir'in konuşmalarının ardından Zafer Kalkınma Ajansı, Ticaret İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri Zafer Kalkınma Ajansı Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı, 2018 Yılı Planlanan Faaliyetler ile Yaratıcı ve Kültürel Endüstriler Sonuç Odaklı Programının Tanıtımı, Yol Üstü Mağazacılığın Geliştirilmesi, TR 33 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planında Madencilik sektörüne İlişkin Politika ve Tedbirlerin Müzakeresi, MASTEK (Manisa Savunma Sanayi Teknolojileri Geliştirme Projesi) Kütahya Uygulaması hakkında sunum eşliğinde katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantı, karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.

Toplantının ardından Gediz Ticaret ve Sanayi Odası'na (GTSO) iade-i ziyarette bulunan Vali Nayir, Oda'nın Başkanı Vedat Öztürk ile yeni yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi.

Mehmet ALTINTAŞ / GEDİZ (Kütahya), ()

FOTOĞRAFLI