CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Manisa Tarımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Erol Tekin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin Türkiye için olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtip, "Özleştirme yerine şeker pancarı üreticisi desteklenmeli" dedi.

CHP Manisa İl Başkanlığı, şeker fabrikalarının özelleştirilmek istenmesiyle ilgili parti binasında basın toplantısı düzenledi. CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu toplantıda söz alan tarımdan sorumlu CHP Manisa İl Başkan Yardımcısı Erol Tekin, şeker fabrikaların özelleştirilmesinin doğuracağı olumsuz sonuçlar hakkında ve partinin önerileri hakkında bilgiler verdi.

Şeker fabrikalarının Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte kurulan ilk fabrikalar olduğunun altını çizen Tekin, bu tesislerin özelleştirilmesiyle birlikte Türkiye'de aileleriyle birlikte 2 milyon şeker pancarı üreticisinin ve özellikle de şeker tüketicilerinin ciddi sıkıntılar yaşayacağını kaydetti. Tekin, özeleştirmenin İç Anadolu ve Doğu Anadolu'daki çiftçilerin şeker pancarı üretimini yok edeceği gibi şeker üretiminde kamu işletmeciliğinin sosyo-ekonomik amaçlarının da tümüyle terkedilmesine neden olacağına dikkati çekti.

Tekin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yerine yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Avrupa Birliği'nin ve küresel sermayeli şirketlerin şeker pancarını bitirmek amacıyla hazırladığı şeker politikasının ülkemiz şeker sanayisini yok etme olanağı verilmemelidir. İnsan metobolizmasına uygun olmayan nişasta bazlı şeker kotalarının arttırılması durdurulmalı ve AB kota seviyelerine uygun olarak yeniden düzenlemelidir. Özelleştirme yerine şeker pancarı üreticisi desteklenmelidir. Kamuya ait şeker fabrikalarının yeniden yapılandırılmaları konusunda gerekli yenileme ve modernizasyon çalışmaları yapılarak rekabet gücü artırılmalıdır. Stratejik bir konuma sahip olan şeker fabrikaları asla satılmamalıdır" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA,()

FOTOĞRAFLI