MANİSA'da 2012 yılında temeli atılan Planetaryum ve Bilim Evi, aradan geçen 6 yılın ardından tamamlanıp açılışı yapıldı. 1 milyon 763 bin liraya mal olan merkezde planetaryum, sanal gerçeklik odası, fen bilimleri atölyesi ve bilimsel sergi galerisi yer aldı.

Manisa'da dönemin Valisi Halil İbrahim Daşöz tarafından başlatılan '251 bin dev öğrenci' projesi kapsamında öğrencilerin topladıkları paralarla 2012 yılında Planetaryum ve Bilim Evi'nin temeli atıldı. Vali Daşöz'ün Manisa'dan ayrılmasının ardından proje sekteye uğradı ve 6 ayda bitirilmesi planlanan Planetaryum ve Bilim Evi, 6 yılda tamamlanabildi. Manisa Fen Lisesi'nin bahçesine 1 milyon 763 bin liraya inşa edilen merkezin açılışı Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, dönemin Valisi Halil İbrahim Daşöz, Manisa İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necmettin Okumuş, kamu kurum kuruluşlarının müdürleri ve öğrenciler katıldı. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necmettin Okumuş, merkezin Türkiye'de devlet eliyle yapılmış ilk planetaryum ve bilim evi olduğunu söyledi. İki katlı binada, planetaryum, sanal gerçeklik odası, fen bilimleri atölyesi, bilim insanları sergisi ve 47 adet ürünün bulunduğu bilimsel sanat galerisinin yer aldığını ifade etti. Okumuş, "Öğrencileri bilim ve teknolojiyle buluşturmak, yeni fikirler oluşturmasına imkan sağlamak istiyoruz. Çocukların temal astronomi bilgisi de gelişecek. Öğrenciler burayı randevu sistemiyle 35 kişi olmak üzere ziyaret edebilecekler" diye konuştu.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de, Planetaryum ve Bilim Evi sayesinde öğrencilerin bilime olan ilgilerinin artacağını ve birçok yeni uygulamanın burada görülebileceğini söyledi.

Dönemin Valisi İbrahim Daşöz de açılış töreninde yaptığı konuşmada duygu dolu anlar yaşadı. Öğrencilerin çeşitli etkinlikler düzenleyerek Planetaryum ve Bilim Evi'nin temelini attıklarını kaydeden Daşöz, kendisinin tayininin ardından inşaatın sekteye uğramasına üzüldüğünü söyledi. 6 yılın ardından merkezin tamamlanmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Daşöz, Planetaryum ve Bilim Evi'nin açılmasından dolayı Vali Mustafa Hakan Güvençer'e teşekkür etti. Konuşmaların ardından öğrenciler ve protokol üyeleri merkezin açılış kurdelesini kesti. Ardından Planetaryum ve Bilim Evi gezildi.

Nermin UÇTU / MANİSA,()

FOTOĞRAFLI