ADIYAMAN Belediyesi coğrafi konumunu ve önemini yitirmiş tehdit altında bulunan tarihi Meryem Ana Çeşmesi’ni eski işlevselliğine kavuşturmak için yeni yerine taşınıyor.
Adıyaman Belediyesi ve Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı şehir merkezinde bulunan Meryem Ana Çeşmesini yeniden eski işlevselliğine kavuşturmak için yeni yerine taşınıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar gereğince, Varlık Mahallesinde bulunan Meryem Ana Çeşmesi’nin yerinde korunmasının mümkün olmadığına ve bundan dolayı mevcut yerin kuzey kısmında bulunan Hacı Abuzer Baba Türbesi’nin bulunduğu alana taşınması kararı alındı.
Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun resmi kararı sonrası Adıyaman Müze Müdürlüğü denetiminde, Adıyaman Belediyesi tarafından çeşmenin taşları numaralandırılarak söküm işlemi gerçekleştirildi.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren yetkililer, taşınma işleminin tamamlanmasıyla Meryem Ana Çeşmesi’nin eski işlevselliğine yeniden kavuşturulacağını dile getirerek, "Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile eski coğrafi konumunu yitirmiş olan Meryem Ana Çeşmesi mevcut yerin hemen yakınında bulunan Hacı Abuzer Baba Türbesi’ndeki alana taşınacak. Müze Müdürlüğümüzün denetiminde uygun tekniklerle ve hazırlanan projeye uygun olarak gerçekleştirilen bu nakil sayesinde tarihi çeşme eski işlevselliğine kavuşturulacak. Bu sayede belediyemiz tarafından sivil mimarilerimizden bir tanesi daha tekrar eski ihtişamına kavuşmuş olacak"
FOTOĞRAFLI