Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),))- HATAY’ın Reyhanlı İlçesi’nde Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), ev sahipliğinde İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Limak Port işbirliği ile 'dış ticaretin geliştirilmesi' konulu toplantı düzenlendi.
TSO konferans salonundaki toplantıya Reyhanlı Kaymakam Fatih Çobanoğlu,  TSO Başkanı Necmettin Zaroğlu, Limak Port  Genel Müdürü Gündüz Arısoy, gümrük müdürleri, belediye başkanları, STK başkanları, iş insanları, protokol üyeleri katıldı. Yoğun katılımın olduğu 'dış ticaretin geliştirilmesi'  toplantısında konuşan TSO Başkanı Zaroğlu, küreselleşen dünyada ülkelerin güçlerinin ve ekonomilerinin potansiyelleri ile ölçüldüğünü söyleyerek, "Küresel rekabette öne geçmenin temel koşulu, tedarik zincirlerinin verimli yönetilmesi ve lojistik hizmetlerde başarılı olmalarıdır. Lojistik sektöründe başarı, lojistik alt yapılarının doğru planlanması ve verimli kullanımını öngörmektedir"dedi.
BÜYÜK ÖLÇEKLİ LİMANLAR ÖNEMLİ LOJİSTİK ÜSLERİDİR
Dünya ticaretinde ve taşımacılığında yer alabilen, büyük ölçekli limanlara sahip kentlerin lojistik üsler olarak değerlendirildiğini belirten Zaroğlu, ülkelerin ekonomilerinin gelişmesinde, ticaretlerinin küreselleşmesinde temel unsurlardan biri olan lojistiğin, Türkiye’de de ulusal veya bölgesel kalkınma planlarında yer alan sektörlerin başında geldiğini kaydetti. İskenderun’da Akdeniz’e açılan limanlar ile Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinde Suriye’ye açılan sınır kapıları bulunduğunu sözlerine ekleyen Zaroğlu, şöyle konuştu:
"Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgesinin karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu olarak sahip olduğu altyapı zenginliği, gümrük kapılarının varlığı, mevcut sanayi potansiyeli ile birlikte ele alındığında, lojistik sektörü için altyapı oluşturmakla birlikte, lojistik sektörü açısından bölgemizi avantajlı hale getirmektedir. İlimiz, özellikle bulunduğu coğrafya ve denize kıyısı olması nedeniyle ülkemizin önemli ticaret ve lojistik merkezlerinden biri konumundadır."
İSKENDERUN LİMANINDA YILLIK 550 BİN KONTEYNIRLIK İŞ HACMİ VAR
Limak Port Genel Müdürü Gündüz Arısoy, İskenderun’da bulunan Limak Port limanının yıllık 550 bin konteynırlık iç hacmine sahip olduğunu söyledi. Lojistik maliyetlerini biraz olsun aşağıya çekebilmek için yola çalıştıklarını anlatan Arısoy, "Gümrükleme, depolama gibi liman dışı lojistik hizmetleri artık yerine oturmuştur. Limanda haftalık 11 adet konteynır gemisi servis vermektedir. Bölgemizin Mersin limanına gitmesine gerek kalmamış, bölgede dış ticaret yapan firmalar için yapılmış olan limandır. Liman bölgedeki dış ticaret yapan firmaların işine yaramaktadır.  Özellikle Suriye, İran ve Irak’a gidenlerin Limak Port üzerinden geçmesini arzu ediyoruz" dedi.
REYHANLI’DA,  ARTIK, ROKETLER, AFRİN’DEKİ TERÖR KONUŞULMAYACAK
Geçen Ocak ayında, Afrin Cinderes’teki terör örgütleri tarafından atılan roketlerle Reyhanlı’nın ciddi anlamda etkilendiğini belirten Kaymakam Fatih Çobanoğlu, "Geçtiğimiz Ocak ayında, terör örgütleri tarafından atılan roketler, Afrin’deki terör konuşuluyordu.  Bir yıl sonra Reyhanlı’da gündemin değiştiğini ve ticareti görmekten dolayı memnunum. Reyhanlı artık savaşla, terörle, Suriye krizi ile anılmak istemiyor.Reyhanlı artık eskiden olduğu gibi ticaret hacmi ve nakliye sektörü ile anılmak istiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI