İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, grevde olan İZBAN personelinin, teklif edilen zam oranlarını kabul ederek, grevi sonlandırmalarına yönelik açıklamaları ile yine işçilere uygulanacak zammın, hükümetin politikasına uygun olması gerektiği yönündeki sözlerine, Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi'nden tepki geldi. Yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Başkana her şeyden önce hükümetin değil ana muhalefet partisinin temsilcisi olduğunu hatırlatmak isteriz" denildi.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Aziz Kocaoğlu'nun CHP üyesi olduğu ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, CHP'li belediyelerde asgari ücretin net 2 bin 200 lira olacağı yönündeki açıklaması hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Asgari ücretle çalışmak demek, her işçiyi bu ücretle çalıştırmak demek değildir. İZBAN işçisinin ücretleri ülkemizdeki diğer şehir içi raylı taşımacılık işçilerinin ücretlerine yaklaşamıyor bile. Kaldı ki asgari ücret yeterli olsaydı, o zaman sendikalara  ihtiyaç duyulmazdı. Asgari ücret yeterli olsaydı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM kürsüsünden 2 bin 200 net asgari ücret açıklamazdı."

Sendika, greve yönelik yapılan eleştirilere de, ekmek fiyatları ile yanıt verdi. Açıklamada, "İzmir halkı nasıl 1.25 liralık ekmeği 75 kuruşa satmadığı için bakkala kızmıyorsa İZBAN işçisine de kızmamalıdır. Bakkal ayakta kalmak için o ekmeği 1 lira 25 kuruşa satmak zorunda kalıyorsa, İZBAN işçisi de yaşamak için, ayakta kalabilmek için bu ücretleri istiyor" denildi.

Açıklamanın sonunda ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yetkililerinin, İZBAN personelinin sesini duyması ve  soruna çare olmaları çağrısında bulunuldu.

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI