CHP Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Müzeyyen Şevkin, geçmiş yıllarda sanayi ve tarımın başkenti olarak kabul edilen Adana’nın ne yazık ki uygulanan yanlış ekonomi politikaları nedeniyle bugün işsizliğin başkenti olarak anılmaya başladığını vurguladı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuşan Müzeyyen Şevkin, Adana’nın milli gelirde, tarım ve sanayi teşviklerinde, yaşanabilir kentler sıralamasında, kamu yatırımlarında, kentsel dönüşümde, kültür ve turizm yatırımlarında, daha sayılabilecek bir çok alanda hep geri plana itildiğini vurguladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da bulunduğu komisyon toplantısında Adana’nın hayat pahalılığında Türkiye’de 3. sırada yer aldığını ifade eden  Şevkin, "Elbette ki geçmişten günümüze kadar uzanan ve bu günlerde Türkiye’yi sarsan ekonomik krizle birlikte büyük sanayi kuruluşları, fabrikalar, Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) kapılarına bir bir kilit vurmuştur. Bir zamanların tarım ve sanayi devi Adana'da son 10 yılda 55 büyük fabrikanın kapısına kilit vurulmuştur. Türkiye'nin önemli sanayi tesisleri arasındaki BOSSA, Paktaş, Milli Mensucat, Çukobirlik, Güney Sanayi ve TEKEL, kapanan fabrikalara en üzücü örnektir. İçinde bulunduğumuz ekonomik buhran nedeniyle de Adana’da tarım ve sanayi alanındaki üretim tesislerinin kapanmasının önüne geçilememektedir. Ne yazık ki bu olumsuzluklar binlerce insanın işsiz kalmasına neden olmuştur" dedi.
Kentte kapılarına kilit vurulan fabrikaların binalarının ya atıl durumda kaldığını ya da tüketim toplumunu özendiren alışveriş merkezlerine dönüştürüldüğünü dile getiren Şevkin, "Son verilere göre, Adana'da sadece 1 yılda bin 71 ticari işletmenin kapısına kilit vurulmuş, son 5 yılda kapanan işletmelerin sayısı ise 6 bini geçmiştir. Uzun yıllar özellikle Doğu'dan büyük göç alan Adana, 2011'den bu yana göç vermeye başlamıştır. Adanalı sanayici ve iş insanları kentteki krizin yanlış teşvik politikalarıyla adeta tavan yaptığı konusunda hemfikirdir. Adana’nın çevre illere uygulanan teşviklerin dışında tutulması sanayicileri teşvik alabilecekleri illere kaydırmıştır. Uygulanan yanlış teşvik politikaları Adana’nın gelişimini engellemektedir" diye konuştu. 

BAKAN VARANK’A SORULAR YÖNELTTİ
 Şevkin, ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a şu soruları yöneltti:
"Şirketlerin kapanmaması, kapanan fabrikalara yenilerinin eklenmemesi, işsizliğin önlenebilmesine yönelik Türkiye genelinde ve işsizlikle anılan bir kent hüviyetine bürünen Adana için ekonomik önlem paketi hazırlanması düşünülmekte midir? 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan ancak o tarihten bu yana hiç bir ilerleme kaydedilemeyen Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ndeki kamulaştırma sorunları ne zaman sona erecektir? Bölge ne zaman faaliyete geçecektir? Adana özelinde geçmişten bu yana merkezi idare tarafından uygulanan yanlış teşvik politikalarının düzeltilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da istihdam, üretim ve ihracatın en önemli yükünü çeken Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki sanayiciler için elektrikte fiyat ve KDV indirimi gibi yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?"

FOTOĞRAFLI