Yusuf DEMİR/ANTALYA, () - ŞAİR ve yazar Sunay Akın, '14 Mart Tıp Haftası' etkinlikleri kapsamında Antalya Tabip Odası'nın düzenlediği programda sahneye çıktı.

Konyaaltı Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ndeki Sunay Akın'ın gösterisine sağlık çalışanları yoğun ilgi gösterdi. Sunumunda tarihten anlattığı ilginç hikâyeler ve canlandırdığı karakterlerle kara mizah da yaparak zaman zaman dramatik unsurları ön plana çıkaran Sunay Akın, duygusal anlar yaşattı. Sahnede hem tarihçi hem de bir meddah gibi davranan Akın, izleyicileri düşündürürken bir yandan da güldürdü.

Sunay Akın sunumu boyunca Osmanlı padişahlarının devlet yönetimindeki hassasiyetlerini, Çanakkale Savaşı'nda düşman devletlerinin planlarının nasıl bozulduğunu, Avrupalıların kendi aydınlarına yaptığı baskı ve zulmü de örneklerle anlattı.

Sunay Akın sunumun doktorlara ve sağlık çalışanlarına ise özel bir bölüm ayırdı. Geçmişte hekimlerin çatısında hilal figürü bulunan binalarda yaşadıklarını, hekimlerin yaptıkları işin aslında sanat olduğunu, sanatçıların en büyüğü oldukları vurgulayan Sunay Akın, "Çünkü hilal bizim tarihimizde bilginin simgesidir, karanlığı aydınlatan ışıktır. Dünyanın diğer kültürlerinde de hilale 'karanlıktaki ışığı aydınlatan ışık' anlamı verenler var. Bilginin ışığı olan hilalin altında oturan kişi ise hekimdir. Hekimler aynı zamanda adalet dağıtıcısıydı. Nasrettin Hoca fıkralarını bir düşünelim. Hoca fıkralarında öğretmendir, ilaç yapar, çiftçidir, kadıdır, her şeydir. Yani bilge insandır, kani insandır. Hekim, eskiden bizim kültürümüzde o kişiydi" diye konuştu.

Sunay Akın, Çanakkale Savaşı'nda çocukların savaş oyunlarını, cephede hekimlerin yaralanan askerlerin yaralarını sarmalarını, savaş sırasında sanat eserlerini kurtarmaya çalışırken atölyesinde vurularak yaşamını yitiren ressam Hasan Rıza'yı, ilk bisiklet, bebek arabası ve hastalar için tekerlekli sandalye imalatını yapanın Cavit Cav'ın hayat hikâyelerini de duygusal ve şiirsel bir dille anlattı.

Sunay Akın, sunumunu hekimlerin '14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayarak noktaladı. Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Adnan İş, Sunay Akın'a çiçek vererek teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI