MANİSA Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, doktorların bir hastaya 5-10 dakika ayırmak zorunda bırakıldığını belirterek, doktorun günde 40 hasta bakması gerekirken, sayının günde 150'ye çıkabildiğini söyledi.

14 Mart Tıp Bayramı, Manisa Tabip Odası tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki anıta çelenk sunularak kutlandı. Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin ve doktorlar törene katıldı. Oda Başkanı Bilgin, doktorların giderek artan iş yükü ve sağlıktaki şiddet nedeniyle tükenme noktasına geldiğini söyledi. Sağlık sisteminin organizasyonunda sorun olduğunu ifade eden Bilgin, yıllık hekime başvuru oranlarının çok yüksek olduğunu açıkladı. Bilgin, "Manisa'da 3 bin civarında hekim olduğunu biliyoruz. Artan sağlık hizmeti talebini karşılamak adına hekimleri daha fazla çalıştırma yöntemi tercih ediliyor. Bugün devlet hastanelerinde hastalara ayrılan sürelerle nitelikli sağlık hizmetinin alınabilmesi mümkün değil. Bu mümkün olmadığı için vatandaş aldığı hizmetin yeterli olup olmadığını sorguluyor. Aynı şikayetlerle aynı gün başka bir doktora gidiyor. Bu hastaya ayrılan vaktin yetersizliğinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

5-10 dakikalık sürelerle hastaların muayene edilemeyeceğini ifade eden Semih Bilgin, "Özel sektörde sayı kısıtlaması var, bir uzman hekim özel sektörde 60 hasta bakabiliyor. Ama kamudaki hastanelerde 10 dakikalık aralıklarla randevu veriliyor. İdeal hasta sayısı günde 40'tır. Ama bugün bu sayı 90-100-150'ye kadar çıkabiliyor. Hasta sayısı arttıkça hekimin geliri de artıyor. Hekimler de gelen hastayı reddetmiyor. 'Ben günde 40 hasta bakacağım, daha fazlasına bakmayacağım' diyen ideal hekim ödüllendirilmiyor. Hekimler 'Ben bu kadardan fazla hasta bakmam' dediği zaman da şikayet ediliyor. Niteliksiz hale dönüşen sağlık hizmeti insanları memnun etmiyor. Sayıyla yürüyen bu sistem bazı teşhislerin de gecikmesine yol açıyor"  dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, ()

FOTOĞRAFLI