MANİSA Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, kentte etkili olan şiddetli sağanak yağmur ile dolu yağışının, ekili ve dikili alanlara zarar verdiğini söyledi. Yağışlı havanın ardından tarım ürünlerinde salgın hastalık riskinin de gündeme geldiğini kaydeden Şenay, Alaşehir ve Sarıgöl'deki bağ alanlarında mildiyö hastalığının baş gösterdiğini belirtti.

Manisa'da son günlerde etkili olan sağanak yağış, tarım ürünlerini vurdu. Manisa Ziraat Mühendisleri Odası'ndan da yağış sonrası açıklama yapıldı. Oda Başkanı Müjgan Şenay, "Bu süreç tarım ürünlerinde sigortanın önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Yağışlı dönem sonrası dolu ve sel nedeniyle oluşan fiziki zararın yanı sıra salgın hastalıkların riski de ortaya çıkmaktadır. Özellikle bağ, domates, salatalık, kavun, karpuz ve tütünde mildiyö hastalığı riski oldukça yüksektir. Alaşehir ve Sarıgöl'deki bağ sahasında önlem alınmayan alanlarda hızla yayılma göstermektedir. Üreticilerimizin bu hastalıklara karşı duyarlı olmaları ve tarım teşkilatı ile koordineli olarak hareket etmelerinde yarar bulunmaktadır" dedi. Mildiyö hastalığının yaprakları kuruttuğunu, üzümün beslenemediğini de dile getiren Şenay, "Bu hastalık nemden dolayı oluşuyor. Yaprakların rengi soluyor, yapraklar çalışamaz hale geliyor ve salkımlarda kuruma, çürüme yaşanıyor" diye konuştu.

FİYAT BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Üzümde bu yıl rekoltenin düşük olacağını kaydeden Şenay, yağışlarla birlikte ürünün daha çok azaldığını belirterek, fiyat beklentilerini açıkladı. Şenay, "Bağ alanlarında oluşan dolu zararı 2018 üretim sezonunda önceki yıllara göre düşük olan rekolte tahminlerini daha da aşağılara çekti. Yakında hasat zamanı gelecek olan sofralık sultani çekirdeksiz üzüm için fiyat beklentimiz en az kilo başına 3 liradır. Kuru üzüm için ise hasat sezonu sonrası döviz kurundaki olumsuz gelişmeler ve rekolte düşüklüğü de dikkate alındığında en az 9-10 liradır. Bilindiği üzere tarımsal üretim koşulları gereği üzerinde yüksek riskleri barındırmaktadır. Son günlerde soğan ve patates piyasalarında yaşanan gelişmelere bunun en somut örneğidir" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, ()

FOTOĞRAFLI