TEKİRDAĞ,()-TEKİRDAĞ'ın Süleymanpaşa ilçesi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 'Her Köye Atatürk Heykeli ve Meydan Düzenlemesi' projesi kapsamında, Büyükşehir Yasası ile köyden dönüşen mahallelerde Atatürk Heykeli dikilmesi ve meydan düzenlemesi çalışmaları sürüyor. Projenin yedinci durağı Osmanlı Mahallesi oldu. Osmanlı Mahallesi’nde ayrıca Zübeyde Hanım Anıtı açılışı da gerçekleştirildi.

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi köyden dönüşen mahalleleri Ata’sıyla buluşturmaya devam ediyor. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın “Her Köye Bir Atatürk Heykeli” sözüyle başlayan ve meydan düzenlemelerini de kapsayan projede yedinci Atatürk Heykeli, Osmanlı Mahallesi’ne yerleştirilerek düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirildi.

Osmanlı Mahallesi Atatürk Heykeli ve meydan düzenlemesi açılış töreninde Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral, Mehmet İşsever ve Hulusi Özocak, civar mahalle muhtarları, Tekirdağ Muharip Gaziler Derneği üyesi gazilerimiz, Süleymanpaşa Kadın Platformu üyesi kadınlar, basın mensupları ve Osmanlı Mahallesi sakinleri de hazır bulundu.

MUHTAR TURGUT TEŞEKKÜR ETTİ

Açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İlk konuşmayı yapan Osmanlı Mahallesi Muhtarı İsa Turgut, Osmanlı Mahallesi sakinleri adına Atatürk Heykeli ve meydan düzenlemesi için Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

EŞKİNAT: “ATATÜRK’E SEVGİMİZİ İFADE ETMEK İÇİN HEYKELİNE BAKMAYA İHTİYACIMIZ YOK”

Turgut’un ardından kürsüye gelen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise köy tüzel kişiliklerinin geri verilmesi gerektiği vurgusu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün Atatürk heykellerinin yedincisini Osmanlı’da açıyoruz. Her zaman söylüyorum, bizim Atatürk’ e saygı ve sevgimizi ifade etmek için onun heykeline bakmaya ihtiyacımız yok. Biz onu zaten kalbimizde yaşatıyoruz. Biz bu ülkeye onun gözleriyle bakıyoruz.”

“BU ÜLKEYİ TEKRAR AYAĞA KALDIRACAK OLAN BU ÜLKENİN ÇİFTÇİSİDİR”

“Bu Atatürk heykellerinin her ay bir köyde yapılmasının nedeni köy tüzel kişiliklerinin geri verilmesi, köylerin ve dolayısıyla tarımın bu ülke için yaşamsal olduğunun vurgulanması içindir. Eğer kendi kendini besleyen bir ülke, kısa bir süre içinde saman ithal eder hale geldiyse, bu ülkenin satılmadık hiçbir şeyi de kalmadıysa, bu ülkeyi tekrar ayağa kaldıracak olan bu ülkenin çiftçisidir. Bu nedenle, köylerimiz vazgeçilmezimizdir. Köylerin üzerinden Türkiye kendini tekrar inşa edecek ve Atatürk’ün emanet ettiği ülkeyi layık olduğu yere taşıyacaktır.”

“MUHTARLARIMIZI AYAKTA TUTABİLMELİYİZ Kİ TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİSİNİ İNŞA EDEBİLELİM”

“Muhtarlarımız var, seçimle geliyorlar. Ama muhtarların giderlerini karşılayacak bir gider kalemi yok. Birçok muhtarımızın muhtarlık binası yok. Demokrasimizin en temel basamağı olan muhtarlarımızla ilgili yapmaya çalıştığımız şey onları ayakta tutmaya çalışmaktır. Demokrasinin en alt birimi olan muhtarlarımızı ayakta tutabilmeliyiz ki onun üzerinde Türkiye’nin demokrasisini inşa edebilelim. İhtiyaçlarını karşılayamayan, avuç açan, eline bir mühür verilmiş muhtarlara muhtar demek çok mümkün değil. Vatandaş hizmet bekliyor ama muhtarın imkân ve kabiliyetleri sınırlı. Cebinde bir mühürle köyün giderlerini nasıl karşılarım diyerek dolaşıp duruyor. Ne yapacak? Birilerinin insafına sığınacak. Muhtarın yetki ve sorumlulukları, görevleri, bütçesi net olarak belirlenmeli ve yasayla güvence altına alınmalıdır.”

“BİZİM KALKINMAMIZIN TEMELİ TARIMDIR”

“Biz bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizlerin köyler için ne düşündüğünü en iyi siz biliyorsunuz. Çünkü bizim kalkınmamızın temeli tarımdır. Özellikle bölgesel olarak. Sanayimiz yok. Turizmimiz sınırlı. Bizim karnımızı doyuran, bu şehrin ekonomisini götüren, çiftçilerimiz ve çiftçilerimizin köye ihtiyacı var. Bu köy tüzel kişilikleri iade edilinceye kadar, köy orta malları köye geri verilinceye kadar biz bu eylem mücadelemizi Mustafa Kemal Atatürk’le beraber sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün burada Zübeyde Hanım anıtımızın da açılışını gerçekleştireceğiz. Atatürk heykelimiz, meydan düzenlememiz ve Zübeyde Hanım anıtımız, Osmanlı halkına hayırlı, uğurlu olsun.”

ALBAYRAK: “BU HEYKELİN AÇILIŞI BİR MESAJDIR”

Son konuşmayı yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da Atatürk heykellerini köylere yerleştiren Süleymanpaşa Belediyesine teşekkür ederek, “Bu heykelin açılışı bir mesajdır. Tüzel kişilikleri kalkan, mahalleye dönen, okulları bile kapatılan köylerimizde her gencimiz, çocuğumuz bu heykelin önünden geçerken Atatürk’ün idealleri hepimizin yol gösterisi olacaktır. Köylerimize Atatürk heykeli projesini sürdüren Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve ekibine teşekkür ediyor, açılışın Osmanlı Mahallesi sakinlerine ve Tekirdağ’a hayırlı olmasını diliyorum,” diye konuştu.

ATATÜRK HEYKELİ İLE BİRLİKTE ZÜBEYDE HANIM ANITININ DA AÇILIŞI YAPILDI

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, gaziler ve Osmanlı Mahallesi sakinleri açılış kurdelesini çözerek Atatürk heykelinin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninin ardından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım anıtı açılışı için anıtın bulunduğu alana kadar yürüyen topluluk, burada kadınlarla birlikte, önünde “Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir” yazısı bulunan Zübeyde Hanım Anıtı’nın açılışını yaptı.