BALIKESİR’de TEMA Ayvalık Şubesi gönüllüleri, naylon torba kullanımını önlemek için hazırlatılan 2 bin bez torbayı semt pazarlarında vatandaşlara dağıtıyor.

Önceki yıl başlatılan proje kapsamında, naylon poşet kullanımını önlemek amacıyla 3 bin bez torbayı vatandaşlara ulaştıran TEMA Ayvalık Şubesi gönüllüleri, bu yıl da ücretsiz olarak dağıtacağı 2 bin bez torbayla birlikte toplam 5 bin bez torbayı kullanıma sunmuş olacak. TEMA gönüllülerinin pazarlardaki bez torba dağıtımına, Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi/Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çevre Kulübü öğrencileri de destek verdi.

TEMA Ayvalık Şube Sorumlusu Haluk Aysu, ilk olarak satın aldıkları kumaşlarla pilot uygulama yaptıklarını ve diktirdikleri bez torbaları vatandaşlara dağıttıklarını söyledi. Sonrasında İstanbul’dan bir firmanın kendilerine destek için verdiği kumaşları, TEMA olarak destekledikleri İzmir’deki Suriyeli ailelere diktirerek, bunları ücretsiz vatandaşlara dağıttıklarını belirten Aysu, “Şu anda 3 bin torbayı geçmiş durumdayız. Asıl hedefimiz ücretsiz 5 bin bez torba dağıtmak. Bu insanlarımızda naylon torba kullanma eğilimini azaltacak. Tabi tamamen kurtulmak gibi bir hayalin peşinde değiliz. Ne kadar az kullanılırsa doğamız için, Ayvalık’ımız özelinde çok daha iyi olur diye düşünüyoruz” dedi.

Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi/Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Fatih Kızılkaya ise, “İki yıldır bez torba dağıtmak için pazarları dolaşıyorum. Mutluyuz, çünkü insanları bilinçlendiriyoruz” diye konuştu.

Bir başka öğrenci Eray Çetin de, ilk başta kendilerinin vermeye çalıştığı bez torbaları artık vatandaşların yanlarına gelerek aldığını belirtti.

Bez torba alan vatandaşlar ise, “Doğada çabuk yok olmuyor, bu proje iyi bir şey” diyerek memnuniyetlerini ifade etti. Simla Başkurt isimli vatandaş, “TEMA’nın bu uygulamasıyla ilk kez karşılaşıyorum. Naylon poşetlerden kurtulmak istiyordum, çok iyi oldu” dedi.

Pazarda simit satarken naylon poşet yerine TEMA’dan aldığı bez torbaları kullanmaya başlayan esnaf Mehmet Bek, “Organik, temiz, her yönüyle naylon torbaların pisliklerinden kurtuluyoruz. TEMA’ya teşekkür ediyor, tüm halkımıza tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), ()

FOTOĞRAFLI