Filiz YILDIRIM/TRABZON, () – TURİZM İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga “Kayıt dışı emlakçılık yabancı yatırımcıları mağdur ediyor” dedi.

TİSAD Başkanı Murat Çavga, denetimleri artırarak bu ve buna benzer kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek “Misafirlerimize yaşatılan bu mağduriyet dilden dile dolaşarak ülkemiz açısından kötü reklam oluyor. Yabancı yatırımcıları taşınmaz mal edinimi ile ilgili yasal süreç ve sınırlamaları anlatan broşürler ile bilgilendirmeliyiz. Maalesef Türkiye’nin birçok ilinde Ortadoğu’dan gelen misafirlerimiz kayıt dışı turizmcilik ve emlakçılık faaliyetleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Daha çok Arapça bilen yabancı uyruklu kişiler tarafından yürütülen bu faaliyetler turizm ve emlak işini meslek edinmiş belgeli işletmelere zarar vermektedir. Yabancı yatırımcılar gösterilen gayrimenkulden farklı bir gayrimenkulün satın alınması gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Denetimleri artırarak bu ve buna benzer kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmeliyiz. Misafirlerimize havaalanlarında taşınmaz mal edinimi ile ilgili yasal süreç ve sınırlamaları anlatan broşürler ile bilgi vermeliyiz” dedi.

Türkiye Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Özkan ise “2 yıl içerisinde belediyenin imar planı gereğince yapılacak yapıya ruhsat alınmalı, tarla veya fındık bahçesi vasıflı tarım arazilerinde ise tarımsal proje oluşturularak ilgili Tarım Müdürlüğünce projesi onaylanmalıdır. Projenin süresi içerisinde bitirilmediği ya da oluşturulmadığı tespit edilirse edinilen taşınmaz için tasfiye süreci başlamış olacak. Tasfiye için kişiye 1 yıllık ek süre verilir; sürenin sonunda tasfiye edilmediği tespit edilen araziler Maliye Hazinesi adına tescil edilir. Bölgede, Trabzon’da artık Maliye Hazinesi adına tescil süreci başladı.” ifadelerini kullandı. 

'AMAÇ ARAZİ VE ARSA RANTININ ÖNÜNE GEÇMEK'

Yabancıların taşınmaz edinimlerine getirilen sınırlamaların ülke menfaatleri açısından önemli olduğunu belirten Başkan Özkan “2 yıllık süre verilerek proje istenilmesi, yabancıların ülkemizde arsa ve arazi rantından faydalanmasının önüne geçmektir. Taşınmaz edinmek isteyen yabancı, ülkemize yatırım yapma şartını kabul etmeli, o arazinin değerlenme sürecini beklememelidir. Yani, Devlet sınırlama getirirken yabancı uyruklu kişilerin ülkemiz üzerinde arsa ve arazi rantı elde etmesini değil, yatırım çekilmesini hedeflemiştir.” diye konuştu.