UNESCO'nun 999'uncu, Türkiye'nin 13'üncü ve İzmir'in ise ilk Dünya Mirası Bergama'da, 10-13 Mayıs arası yapılacak Uluslararası Bergama Tiyatro Festivali ile ilgili toplantı yapıldı.

Sanatseverleri 10-13 Mayıs arası binlerce yıllık bir kültüre sahip Bergama'da toplayacak Uluslararası Bergama Tiyatro Festivali için Haluk Elbe Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, Türkiye'de örneği olmayan bir deneyim alanı hazırladıklarını ifade etti. Başkan Gönenç, uzun zamandır Uluslararası Bergama Kermesi dışında ses getirebilecek ciddi bir etkinlik planladıklarını belirterek, "6 yıl önce Antik Tiyatrolar Festivali yapma fikrimiz vardı fakat somutlaştıramadık. Bir yıl önce Bergama-Berlin köprüsünün bu festival ile oluşturulabileceği yönünde bir öneri geldi. Zeus sunağı zaten aramızda bir bağ ve bu bağı güçlendirme adına bu organizasyonla vurgu yapabileceğimizi düşünüyorum. Bunun dışında Almanya, Türkler için çok önemli. Özellikle 1960'lardan itibaren orada yaşayan bir göçmen kültürü var. Bunların sadece orada ki çalışma yaşamları değil, ikinci, üçüncü kuşağın sanatla, tiyatroyla, yaşamın diğer alanlarıyla ilgili bir mücadelesi söz konusu. Bu tiyatro festivali ile belki bu bağa bir vurgu yapabilir diye düşünülebilir" dedi.

TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON

İlk yıl olmasına rağmen oldukça ses ettiren bir organizasyon olacağına inancını vurgulayan Gönenç, "Yunanistan'dan çok önemli hatta dünyaca ünlü bir tiyatro burada oynayacak. İlk kez Türkiye'ye geliyorlar. Şehirde tam anlamıyla bir festival havası yaşanacak. Ahmet Ümit burada tiyatro severler ile buluşacak. Bildiğiniz üzere yeni çıkacak kitabını burada yazacak ve Zeus sunağının buradan gidiş öyküsünü anlatacak. Bir de bu işin bir turizm ayağında var. Bergama'daki bütün butik oteller dört gün boyunca dolu. Değişen dünyada ve koşullarda tanıtımın önemini biliyoruz. Buradaki insanlar bu ekonomiden gelir elde ettiğinde bir güç oluşturacak. Bu yıl deneyimleyip belki önümüzdeki yıl daha da geliştireceğiz" dedi.

Festivalin organizasyon sorumlusu Eren Arıkan ise festival hakkında bilgiler verdi.

BEGRAMA (İzmir), ()

FOTOĞRAF