Aytekin KALENDER/RİZE, () - RİZE Ziraat Odası'nın 2015 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde aday olan Mali Müşavir Temel Ali Uzun, ziraat odalarının şehirler için önemli kuruluşlar olduğunu söyledi. Uzun, "Ziraat Odası çalışırsa müstahsil kazanır, işçi kazanır, esnaf ve tüccar kazanır, şehrimiz kazanır, herkes kazanır" dedi.

2019 yılında ülkede çok önemli seçimler yapılacağını ifade eden Temel Ali Uzun, değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin Ağustos 2019’da yapılacağını hatırlatan Uzun, "Yerel yönetimler yani mahalli seçimler 2019 yılı Mart ayı içinde yapılacak. Öncelikle bu seçimlerin ülkemize ilimize mahalle ve köylerimize çay müstahsillerine hayırlar getirmesini dilerim. 2019 yılı Mart ayı içinde yapılacak mahalli seçimlere ilaveten ülkemizde ayrıca tarım ve ziraatımızı ilgilendiren ziraat odası seçimleri de en geç 2019 Şubat ayı sonuna kadar yapılmak zorunda.Ziraat odası seçimleri delege usulü ile yapılmaktadır. Önce delege seçimleri 6994 sayılı kanun kapsamında 4 yılda bir yapılıyor. Sonrasında bu delegeler Ziraat Odası başkanını seçiyor. Ziraat Odası delegeleri odaya ve Çaykur’a kayıtlı çay müstahsilleri arasından veya kivi üreticileri arasından ziraat odasına kayıtlı üyelerden seçilmektedir. Delege seçimleri mahalle ve köylerde en geç 2018 yılı Aralık ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor. Delege seçimleri 6964 sayılı kanun kapsamında muhtarların denetim, gözetim ve sorumluluğunda  yapılmaktadır.” dedi.

‘ZİRAAT ODALARI ÇOK ÖNEMLİ KURUMLARDIR’

Bugün gelişmiş ülkelerin ulaştıkları sosyal ve ekonomik refahın temelinde tarımdaki gelişmelerin yattığını vurgulayan Uzun, şöyle dedi:

"Tarım, zenginlik üreten bir sektör olarak ülkelerin sanayileşmesinde büyük rol oynamıştır. Tarım sektörünün gelişmesinde üretici teşkilatlarının payı büyüktür. Üretimden pazarlamaya kadar örgütlü olarak hareket eden üreticiler, gerek kendileri ve gerekse ülkeleri için yararlar sağlamışlardır. Güçlü üretici teşkilatları sayesinde, tarım-sanayi entegrasyonunu başarı ile kurulabilir. Kurulanan bu pazarlama yapısı ile pazardan daha fazla pay almışlar, ürettikleri ürünlerden daha fazla gelir elde etme imkânına kavuşmuşlardır. Üretici teşkilatları, üreticinin refahının artmasına hizmet ettiği gibi demokrasinin de sigortasıdır. Özetle, üreticilerin odalarına sahip çıkmaları ve teşkilatlarını desteklemeleri, kendilerinin olduğu kadar ülkenin geleceğinin de en büyük güvencesi olacaktır. Ziraat odaları, üreticinin meslekî teşkilatı olarak üyelerinden aldığı güç ölçüsünde görevlerini yerine getirebilmektedir. Bu yüzden Rize Ziraat Odaları da Rize için çok önemli kurumlardır”.

‘RİZE ZİRAAT ODASI ÇALIŞIRSA HERKES KAZANIR’

Ziraat odaları üyelerine doğrudan hizmet verme yanında, çiftçilerin sorunlarının çözümü için de çaba göstermek zorunda olduğunu hatırlatan Uzun, "Ziraat Odaları üreticilerin, müstahsillerin hak ve menfaatlerini korumak durumundadır. Odaların bu yöndeki çalışmaları ve faaliyetleri ‘siyaset’ olarak değerlendirilmemesi gerekir. Ziraat odası üyesi olan çiftçilerimizin ve müstahsillerin odalara verdiği aidatlar faiz veya ranttan gelen değil, alın teri ile kazanılan paralardır. Son kuruşuna kadar bu paraları hizmet olarak onlara geri çevrilmesi gerekir. Ziraat Odası, Rize de yaşayan her üç kişiden birinin üye olduğu bir kuruluştur. Merkezde 40 bin genelde ise 100 bin üyesi olan bir teşkilattır. Rize Ziraat Odası merkezde yıllık 2 milyon genelde ise 5 milyon geliri olan büyük ve güçlü bir teşkilattır. Ziraat Odası ilimiz ekonomisinin yüzde 80’ini oluşturan çay tarımının çatı örgütüdür. Ziraat Odası çalışırsa müstahsil kazanır, işçi kazanır, esnaf ve tüccar kazanır, şehrimiz kazanır, herkes kazanır. Bu itibarla; Ziraat Odasını, şehrimizin ve müstahsillerin sorunlarına çözüm arayan, ilimiz ekonomisine katkı yapan, öneri sunabilen ve bunu her şart ve koşulda dile getiren bir kurum haline getirmek ve layık olduğu yere taşımak herkesin görevidir.” ifadelerini kullandı.