EDİRNE'de bir hafta önce göreve başlayan Vali Ekrem Canalp, Edirne'nin Balkan coğrafyasının kalbi olduğunu belirterek, "Edirne Balkan coğrafyasının da kalbi. Bir şekilde sadece Edirnelilere değil aynı zamanda Balkan coğrafyasına da kendi sorumlulukları olan bir il burası. Edirneliler de aynı zamanda kendi sorumlulukları dışında bu coğrafyaya da belli ilişkileri diyalogları olan insanlar" dedi.

Edirne'de bir hafta önce göreve başlayan Vali Ekrem Canalp, kentte görev yapan gazetecilerle tanışma toplantısı düzenledi. Göreve başladığı günden itibaren Edirne halkından çok sıcak ilgi ve alaka gördüğünü söyleyen Canalp, "Esas itibariyle ilk göreve başladığınız zaman protokol ziyaretleri olur, iade-i ziyaretlerle geçer zaman, bunların mutlaka yapılması gerekiyor. Ama aslolan ve önemli olan şey işlere odaklanabilmek, halkla iyi iletişim kurabilmek, halkla yan yana ve her zaman için baş başa bulunabilmektir. Bu esnada şuna da şahit oldum. Basınımızın da halkla olan diyaloğu genellikle çok iyidir. Bir nevi halka ulaşmak demek basın aracılığıyla mümkün olabilmektedir. Basın da demokrasimiz de her zaman için dördüncü bir güç olarak vardır ki, bu doğrudur. Çünkü o güç temel kaynağını halkın kendisinden almaktadır. Basına verilmiş olan bu değer esas itibariyle halkın haber alma hakkını kullanma kabiliyetiyle ölçülmekte. Basına milletimiz de belli bir değer vermektedir. Biz de burada milletimizin bir neferi olarak hem tanışmak istedim hem de Edirne'yle ilgili kendi gözlemlerimi sizlerle paylaşmak arzusundayım" dedi.

'EDİRNE BALKAN COĞRAFYASININ KALBİ'
Vali Ekrem Canalp, Edirne'nin insanlarının çok sıcak, çok cana yakın, çok enerji dolu olduğunu belirterek, "Vali olmak mülki idare amirliği mesleğinde belki de her kaymakamın arzusudur ama Edirne'ye vali olmak benim için ayrıcalık oldu. Son kararnameyle hemen hemen tüm valilerimiz daha önce görev yapmadıkları bölgelere vali olarak atanmak gibi bir tercih olmuş. Ama Edirne'ye vali olarak atanmak benim için en büyük bahtiyarlık olacak. Edirne sadece Edirne'den ibaret değil. Edirne Balkan coğrafyasının da kalbi. Bir şekilde sadece Edirnelilere değil aynı zamanda Balkan coğrafyasına da kendi sorumlulukları olan bir il burası. Edirneliler de aynı zamanda kendi sorumlulukları dışında bu coğrafyaya da belli ilişkileri diyalogları olan insanlar. Bunun da ciddi yansımaları var. Kültürel yansımalar var. O coğrafyada milletimizin bir parçası olarak gördüğümüz, kardeş gördüğümüz insanlar var. Ama onun dışında çok güçlü ekonomik ilişkilerimiz var bu coğrafyayla. İl olarak da Edirne'nin bu ilişkilerden yansımaları var her halükarda. Bakın bunun en bariz örneği bu hafta sonunda Edirne'de hiçbir otelde boş yer yoktu. Rezervasyonlar da belli bir dönem için de şu anda tamamen kapalı durumda. Türkiye'de birçok turistik il var ama hiçbir yerde bu şekilde otellerin tamamı rezervasyona kapalı il bulamazsınız. Edirne'nin bu kendi coğrafyasından kaynaklanan özellikleri var. Kısacası Edirne'yi çok iyi buldum" dedi.

Edirne'nin dünyanın en büyük ve en köklü imparatorluklarından bir tanesine bir asra yakın başkentlik yaptığını söyleyen Canalap, "Bu il aynı zamanda sadece Osmanlı'dan değil üç büyük dinin de merkezi olan, karakteristik özelliklerini kendi bünyesinde yansıtan da bir il. Dolayısıyla Edirne'nin kültürü, sahip olduğu değerler ve bu kültürel değerlerin aynı zamanda turistik nitelik de taşıyor olması. Önemli olan şey burada fırsatları iyi değerlendirmek. Bu tarihi eserlerin restorasyonu ile ilgili belli çalışmalar zaten yapılıyor şu anda. Ama yapılması gereken de ileriyi dönük olarak daha fazla şeyler de var" dedi.

'HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİYİ SAĞLAMAK'
Edirne'de döviz artışı ile birlikte Bulgar ve Yunan turistlerin akınına uğramasını ve otellerdeki doluluk oranını değerlendiren Vali Ekrem Canalp, "Mesele otellerin şu anki halli belli bir konjönktürel dalgalanmadan kaynaklanıyor. Edirneliler de, Edirne'nin esnafı da bunu gayet iyi biliyor ve farkında. Döviz kurunun şu anda çok yüksek olmasından kaynaklanan bir şekilde geçici bir durumu ifade ediyor. Ama bizim yapmamız gereken şu anki konjönktürel dalgalanmadan medet ummak değildir. Sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlayabilmek için Edirne'nin elinde var olan fırsatları bir şekilde Edirne ekonomisine katmak gerekiyor. Bu noktada yapılması gereken farklı şeyler var, bunlardan bir tanesi de sahip olduğumuz o kültürel mirası, turizm amaçlı olarak çok iyi şekilde değerlendirip kullanabilmektir. Bu da şunu sağlayacak, bizim otellerimizdeki doluluğun sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. Bunun için de yapmamız gereken ilaveler var" dedi.

 
'EDİRNE TÜRKİYE'NİN HUNİSİ GİBİ'
Vali Canalp, düzensiz göçmenlerin yasa dışı geçişler için Edirne'de yakalanmalarına değinerek, "Göçmen kaçakçılığı söz konusu olduğu zaman Edirne Türkiye'nin hunisi gibi. Gerçekten huni gibi Edirne. Baktığınız zaman Türkiye'nin en doğusundan, güneyinden hatta Kuzey Afrika'dan gelen insanlar bir şekilde Avrupa'ya geçiş güzergahı olarak bu coğrafyayı kullanma temayülündeler. Dolayısıyla burası huninin en uç noktası gibi çalışıyor. Ama Edirne'nin de buradaki tugayımızın, jandarmamızın, emniyetimizin de yakalamış oldukları göçmen sayılarına baktığınızda gerçekten çok yüksek rakamlar, çok iyi rakamlar. Dolayısıyla göçmen kaçakçılığıyla mücadelede Edirne'nin çok ayrı yeri var. Göçmen kaçakçılığında kural şöyle çalışıyor; siz eğer bir yeri tıkarsanız bu başka kanala döner. Eş zamanlı olarak her yerde herkesin çok iyi çalışması gerekiyor" diye konuştu.