MERSİN, () - MERSİN Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 703 sayılı son KHK’nın 136/a maddesine ilişkin, "4 yıllık lisans eğitimi yapan herhangi bir fakülteden mezun olanlara idari hakim olabile yetkisi verilmiştir. Bu karar anayasa ihlalidir ve hukuka aykırı bir uygulamadır. Bu düzenleme, Türkiye’de zaten yerlerde sürünmekte olan hukuka, yeni bir darbe indirmiştir" dedi.
Bilgin Yeşilboğaz, adliye içerisindeki Baro Hizmet Birimi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla 703 sayılı son KHK'nın 136/a maddesini eleştirdi. OHAL KHK’larının hukuk sistemini yaraladığını, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını savunan Yeşilboğaz, "KHK'lar hukukumuzu gün geçtikçe zehirlemekte, toplum düzenini bozmaktadır. 703 sayılı KHK’nın 136/a maddesi ile idari hakim olabilme şartlarında değişikliğe gidilmiş ve hukuk fakültesi mezunu olma şartı kaldırılmış, 4 yıllık lisans eğitimi yapan herhangi bir fakülteden mezun olanlara idari hâkim olabile yetkisi verilmiştir. Önceden iktisat, siyasal bilgiler fakültelerinden mezun olanlar da idari yargıda hakimlik yapabiliyordu. Ancak onlar bölümlerinde hukuk dersi görüyorlardı. Bu düzenleme ile fizik tedavi, veterinerlik, Fransızca, iklim mühendisliği, ilahiyat, sumeroloji, tıp gibi en az 4 yıllık bölüm mezunlarının idari yargıç olmalarının önündeki yasal engel kaldırılmıştır"dedi.
HUKUKA DARBE
KHK ile herhangi bir alanda lisans diploması alanlara idari yargı sınavına giriş olanağı tanındığını dile getiren Yeşilboğaz, "Bu karar anayasa ihlalidir ve hukuka aykırı bir uygulamadır. Bu düzenleme, Türkiye’de zaten yerlerde sürünmekte olan hukuka yeni bir darbe indirmiştir. Bu düzenleme, toplumun gittikçe kaybolmakta olan hukuka ve yargıya olan güven duygusunu da önemli ölçüde zedeleyecektir. Hayatında hukuk okumamış olan, örneğin orman fakültesi ya da veteriner fakültesini bitirmiş bir kişi tarafından yargılandığını gören sıradan bir vatandaş, o hâkimden isabetli ve inandırıcı bir kararın çıkacağına ne dereceye kadar inanacaktır. Bunu düşünmek gerekir" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)