Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT,() YOZGAT Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çevre illerde büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle, il genelindeki hayvan pazarlarında denetimlerini artırdı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, çevre illerindeki besi hayvanlarında görülen hastalıklar nedeniyle, hayvan nakillerini yakın takibe aldıklarını, il genelinde bulunan canlı hayvan pazarlarının açık olduğunu söyledi. Özdemir, “Çevre illerimizdeki hayvanlarda görülen hastalıklar nedeniyle, ilimize hayvan girişlerindeki kontrolleri artırıp, tedbirler aldık” dedi.
Yozgat il genelinde aktif olan 5 hayvan pazarının da açık olduğunu belirten Özdemir, “Yozgat merkez ile birlikte Boğazlıyan, Yerköy, Kadışehri, Çekerek ilçelerinde canlı hayvan pazarları bulunmakta. Çevre illerimizdeki hayvanlarda hastalık görülmesi üzerine güvenlik birimleri ile birlikte tüm bölgelerde, hayvan girişlerinin yapılabildiği alanlarda önlemler alındı. Canlı hayvan pazarları, daha önce gece açılıyordu bunu yasakladık. Pazarlar, gün doğumu ile kapılarını açıyor. Hastalıklı hayvanların gece karanlığından faydalanılarak pazarlara sokulmasını engellemek amacıyla tedbirlerimizi artırdık. Pazarlarımızda gün doğumundan itibaren hayvan girişi kontrolleri yapılarak gerçekleştiriliyor” diye konuştu.
BESİCİLER UYARILDI
Özdemir, besicilere uyarılarda bulunarak, hayvan alımlarında ve nakillerinde kurallara uymalarını ve dikkatli olmalarını istedi. Özdemir, “Bir işletmemizde belgesiz hayvan girişine bağlı görülen hastalık zamanında müdahale edilerek, söndürüldü. O nedenle besicilerimizden, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızdan kesinlikle, kayıt dışı izin belgesi bulunmayan hayvanlardan uzak dursunlar, nakil yapılmasına izin vermesinler. Bu sadece kendi hayvanına değil, ilimizdeki tüm hayvanlara yayılma ihtimalini de gündeme getirebilir. Ekiplerimiz, güvenlik birimleriyle birlikte gerekli kontrolleri yapıyorlar. Belgesiz hayvan nakline izin verilmiyor. Hayvanlar pazara kontrolsüz sokulmuyor. Tüm bunlar sağlıklı bir yapıya sahip olan ilimizdeki hayvanların sağlıklarının bozulmaması içindir” dedi.
FOTOĞRAFLI