ESKİŞEHİR Tepebaşı Belediyesi bünyesinde hazırlanan, 'Yunus; Dervişin Rüyas'ı isimli oyun ilk gösterimi ile izleyici karşısına çıktı. Oyuncular, müzisyenler ve koro, Yunus'u anlattıkları oyun ile izleyiciden tam not aldı.
Tepebaşı Belediyesi, müziğinden metin yazımına, oyuncularından kostümlerine kadar her aşamasını kendi bünyesinde hazırladığı Yunus; Dervişin Rüyası müzikli oyununda, Yunus'un torunları ile Yunus Emre'yi anlattı.
Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde ilk gösterimi gerçekleşen oyuna katılım yoğun olurken; geceye Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP İl Başkanı Rabia Akman, Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Şefi İnci Çayırlı, Tepebaşı Belediye Meclisi Üyeleri, Gazeteci - Yazar Melis Alphan ve çok sayıda tiyatrosever katıldı.
Tepebaşı Belediyesi Gençlik Tiyatrosu'ndan 16 tiyatrocu, İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası'ndan 55 müzisyen ve 30 koro elemanının uzun süredir yoğun bir tempo ile hazırlandıkları oyunda, bu topraklarda yetişmiş en büyük tasavvuf ozanı, Eskişehir'in yetiştirdiği hoşgörü üstadı Yunus Emre; yine bu topraklarda yetişen torunları tarafından canlandırıldı. Kullandığı öz Türkçe ile halkın tamamının benimsediği Yunus'un; doğrulukla, şefkatle ve hoşgörüyle insanlığı kucaklayış öyküsü; tiyatrosuyla, senfonisiyle ve de korosuyla, doğup büyüdüğü toprakların çocukları tarafından izleyiciye aktarıldı.
Oyun, izleyiciden tam not alarak ayakta alkışlanırken sahneye çıkan Tepebaşı Belediye Başkanı Başkan Ahmet Ataç, Yunus Emre'nin tiyatro ile anlatılmasının önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Çocuklarımız bu gece bize gerçekten farklı bir gece yaşattı. 4 senenin büyük bir organizasyonu sonucunda ortaya çıkan önemli bir netice. Tahmin ediyorum Türkiye'nin birçok yerinden davet alarak bu oyunu sahneleyecekler. Eskişehir'in Yunus gibi bir değeri varken, sevgili gençlerimiz de o değeri çok iyi anlayarak bugün bu oyunu hayata geçirdiler. Yunus hoşgörü demek, Yunus tasavvufi ozan demek, Yunus şefkat demek, Yunus büyük anlayış demek, Yunus öz Türkçe demek... Tüm bunları sahneye o kadar güzel yerleştirmişler ki; orkestrasıyla, korosuyla, tiyatrosuyla büyük bir eser ortaya getirdiler. Tepebaşı'nın farkı bu zaten; inanın bunu hiçbir yerde göremezsiniz. Ben büyükleri olarak, abileri olarak onlarla iftihar ediyorum. Sizlerle de iftihar ediyorum, güvenip çocuklarınızı bize emanet ettiniz."
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise oyun hakkındaki değerlendirmesinde, "Tam anlamıyla harika bir oyun. Gençlerimizin, çocuklarımızın sergiledikleri performans bizi hem düşündürdü hem duygulandırdı. Ben tüm Türkiye'ye örnek olmasını diliyorum. Böylesine tiyatrolarımız var, böyle başkanlarımız var. Çok gurur duyuyoruz. İnşallah tüm Türkiye'ye güzel örnek olsun. Yerel seçimlerde özellikle tüm Türkiye'ye bu başarıları, güzellikleri yayalım" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da oyunla ilgili konuşmasında, Başkan Ataç'ı tebrik ederek, "Çok güzeldi, çok duygulandık. Sahnede büyük bir emek vardı, ondan da önemlisi büyük bir yürek vardı. Zaten Ahmet Başkan'ın elinin değdiği, destek olduğu bütün projelerde çok güzel sonuçlar alıyor, iftihar ediyoruz. Ahmet Başkan, sosyal belediyeciliğin de en büyük örneklerini gösteriyor. Ben İzmir milletvekiliyim; İzmir ve Eskişehir'in yaydığı ışığı ve sosyal belediyeciliği tüm Anadolu'ya, tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Umarım ilk yerel seçimde de bütün Türkiye'de, Tepebaşı Belediyesi gibi güzel, kültüre, sanata destek veren, yücelten ve Atatürk ilkelerinden ödün vermeyen, cumhuriyete sahip çıkan projeleri bütün ülkeye yayacağız. Emeği geçen çocuklarımıza, hocalarımıza ve en önemlisi buna destek veren Ahmet Ataç Başkanımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
PLAKET VERİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş ile birlikte Simay Pala (orkestra eğitmeni), Mustafa Özbay (tasarım), Selçuk Tuzcuoğlu (tiyatro eğitmeni), Hüseyin Tokyol (ışık tasarımı), Kaan Kıran (müzik koordinatörü), Derya İnanç (koro şefi), Ramazan Albayrak (Çocuk Senfoni Orkestrası Şefi), Cansu Atılgan Pazvantoğlu (oyun yazarı) ve Fatih Pazmantoğlu (yönetmen) ile oyuna destek veren sanatçılar Beratcan Çekiç ve Oğuz Çakçak'a plaket takdim etti.
İZLEYİCİLER ÇOK BEĞENDİ
Bilet satışından elde edilen gelirin, İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası'na enstrüman katkısı olarak aktarılacağı oyunu izleyenler de çok beğendiklerini ifade etti.
Derya Öztürk isimli izleyici, "Beğendim, harikaydı. Gerçekten bayıldım, çok güzel bir oyundu. Çok duygulandım. Tek kelimeyle harikaydı" derken, Aleyna Ben isimli tiyatrosever ise "Çok güzeldi, arkadaşımız oynuyordu. Onunla gurur duyuyoruzö diye konuştu. Ergül Orak isimli izleyici de “Çok güzeldi, çok etkilendik. Çok duygulandıkö ifadelerini kullandı. Bir diğer vatandaş Özgür Gökçe ise “Harikaydı. Çocuk Senfoni Orkestrası, koromuz ve tiyatrocularımız harika bir ekip içi çıkarmışlar. Çok mutlu olduk, keyifli bir gece geçirdikö diye konuştu. Sündüz Nurhan Okutan isimli izleyici ise şehir dışından geldiğini belirterek, “Sinop'tan geldik, çok güzeldi. Eskişehirli çocuklar, Yunus Emre'yi anlattılar. Çok başarılı buldum. Hepsini tebrik ederim" şeklinde konuştu.
-