GAZİANTEP İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Zeytinyağı sektör temsilcileri sektörün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Nizip Ticaret Odası’nda toplandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt zeytinyağı sektöründe yaşanan sorunlara değindi. Bölgede zeytinyağı işletmelerinin değirmen usulü çalıştığına dikkat çeken NTO Başkanı Özyurt sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Zeytinyağı işletmelerimizin tamamı çiftçinin ürününü işleyip yine çiftçiye vermektedir. Sezonluk çalışan bu işletmelerimizin yükünü hafifletmek ve daha sağlıklı çalışabilmelerini sağlamak amacıyla işletmelerimizde gıda mühendisi bulundurma şartı yerine tekniker bulundurma şartı getirilmelidir. Karasu konusuna da henüz çözüm bulunamamış olup sektörümüzde sorun olmaya devam etmektedir. Sektörde en önemli sorunlarından birisi de kayıt dışılığın yanı sıra taklit ve tağşişin nedeniyle oluşan haksız rekabet ortamıdır. Günümüzde maalesef üretimimizin ancak dörtte biri markalı ambalajlı ve güvenilir bir şekilde tüketici ile buluşmakta dörtte üçü gibi çok büyük bir miktarı ise kayıt dışı, merdiven altı dediğimiz kontrolsüz, çoğu zaman taklit ve tağşiş edilmiş sağlıksız ürünler olarak tüketiciye arz edilmektedir. Bu durum dünya ikinciliği hedefi koyduğumuz ve bu hedefe ulaşmak içinde yıllardan beri ciddi desteklemelerle büyümesi için çaba sarf ettiğimiz sektörümüzün büyümesinin önündeki en büyük engeldir. Hasat edilen zeytin uygun olmayan koşullarda bekletilmemektedir. Kalite odaklı katma değeri yüksek Coğrafi İşareti almış örneğin "Nizip Zeytinyağı" coğrafi işareti gibi ürünlerimizin markalı ambalajlı Türk zeytin ve zeytinyağı şemsiyesi altında etkin bir tanıtımla gurme ürün olarak tüketiciye sunulması önemlidir. Böylece tarladan sofraya tüm değer zinciri içindeki bileşenler en üst düzeyde faydalanacaklardır. Toplantımızın gerçekleşmesini sağlayan başta Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne ve siz değerli misafirlerimize teşekkürlerimizi sunarım.”
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Nihat Deme ise zeytin ve zeytinyağı tarım, sanayi, bölgemizin ekonomisi ve sağlığımız açısından çok önemli bir üründür. Ülkemiz hem ağaç sayısı hem de üretim önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır. Bizler gıda denetimlerimizde taklit tağşiş yapanları tespit edip gerekli yasal işlemleri uygulayarak dürüst çalışan esnafımızı korumaya çalışıyoruz. Bugün burada zeytinyağı ile ilgili olarak son yıllarda artan taklit tağşiş olayları başta olmak üzere zeytinyağına ilişkin üretim, denetim ve pazar aşamalarında karşılaşılan sorunlar, çiftçimizin üretmiş olduğu zeytinyağını bireysel olarak piyasaya arz etmesi durumundan kaynaklanan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik sorunları konuşmak için toplandık. Bu organizasyona ev sahipliği yapan Nizip Ticaret Odası Başkanları ve yöneticilerine teşekkürlerimi sunarım”  ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Nizip zeytinyağı sektörü hakkında Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Mustafa Aytekin tarafından katılımcılara sunum yapıldı.
Soruların cevaplanması ile son bulan toplantıya Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Mehmet Arif Akpınar, Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Doktoroğlu, Nizip İlçe Tarım Müdürü Mustafa Yorgancı, Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, NTO Disiplin Kurulu Başkanı Bekir Karabacak ve çok sayıda sektör temsilci katıldı.
FOTOĞRAFLI