ZONGULDAK'ta trafik polisleri, 'Yaşam için kısa bir mola' sloganıyla başlatılan proje kapsamında polis kontrol noktasına kurulan yaşam tüneli çadırında sürücülere uymaları gereken kuralları izletiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tüm illerde başlattığı yaşam tünelleri projesi Zonguldak'ta da uygulamaya sokuldu. Zonguldak-Ankara Karayolu'nun başlangıcında bulunan trafik denetleme alanına 'Yaşam Tünelleri' adı altında çadırlar kuruldu. Araçlarıyla birlikte çadıra alınan sürücülere emniyet kemeri kullanımının gerekliliği, alkolün sürücüler üzerindeki yakın ve uzak etkileri, cep telefonunun insan üzerindeki olumsuz etkileri, aşırı hız ve normal seyir hızının insan yaşamı üzerinde değiştirilmez etkisi konusunda video izlettiriliyor.

Polis memuru Selman Kansu, projenin hedefinin trafik kazalarını en aza indirmek olduğunu söyledi. Çadıra giren sürücülerin kendilerine teşekkür ettiğini ve uygulamadan memnun olduklarını söyleyen Kansu, "Araştırmalara göre, insanlar okuduklarının yüzde 10'u, işittiklerinin yüzde 20'sini, gördüklerinin yüzde 30'unu, hem görüp hem işittiklerinin ise yüzde 50'sini hatırlayabilmektedir. Bu gerçekten hareketle projede, sürücüler de davranış değişikliği oluşturularak trafik kural ihlallerinin önlenmesi amacıyla 'cezalandırma' aşamasından önce 'bilgilendirme' ve 'uyarma' yoluyla sürücülerin bilinçlendirmesini hedeflemektedir. Kural ihlal yaptığı tespit edilen araç sürücüsü, aracıyla birlikte özel olarak hazırlanmış giriş ve çıkışı açılıp kapanabilen üstü ve çevresi kapalı portatif olarak oluşturulmuş bir tünelin içine alınmakta, ses ve görüntü sistemleri vasıtasıyla kısa film gösterimi izlemekte, soruları eğitici trafik personeli tarafından cevaplanmakta, ihlal ettiği trafik kuralının sonuçları hakkında bilgilendirmekti, yaptığı davranışın yanlış olduğuna ikna olduktan sonra herhangi bir cezai işlem uygulanmadan yoluna devam etmesi sağlanmaktadır." dedi.