Proje sahibi Doğa Fotoğrafçısı Emin Kanbur basına yaptığı açıklamada 1000 yılın yol hikâyesini anlattı.

600 yıllarda sahilden gelen Türkmen boylarının yerleştiği “Athena” Pazar ilçemizden başlayan hikâye, Kafkasya’ya ve Horasan eline uzayıp gidiyor.

Kulelerden Kalelere, Konaklardan Mabetlere, Vadilerden Yaylalara, Kaçkarlardan Kafkasya’ya uzayan bu yolu yürümeye bizleri davet ediyor.

Pazar ilçemizin hayat bulduğu yıllardan sonra Kıpçak Türkelleri ve Türkmen boylarının yerleştiği Kaçkarların Kuzey yakası “Hemşin” artık yerleşke haline gelmişti 1000 yıllara ulaşmadan.

Davalı aşıdından sonra Kaçkarların güney yakası eski medeniyetlere sahiplik yapıyordu Barhal Yusufeli Ardanuç Şavşat Kars Azerbaycan’a Kafkasya’ya uzanıyordu bu rota.

Ve yine Tatos aşıdı ile Hodocur İspir Erzurum Ağrı Horasan eli doğuya güneye uzanan bir yol olmuştu.

Binli yıllar, artık Kaçkaryolu Ticari bir yoldu, tatlı su meyve tarımsal ve hayvansal ürünlerin temini için kullanılan “Athena” Pazar Limanı artık Kafkasya’ya Horasan eline uzanan bir Ticaret ve stratejik yol olmuştu.

Bin ikiyüzlü yıllarda bu yol artık güvenlik altına alınması gerekliydi.

1200 yıllarda Cenevizliler bölgede hüküm süren ve bu yolu kontrol eden konumdaydılar. Güvenlik için birden çok kale ve kule imar ettiler.

Pazar “Athena” Limanı, Kız Kulesi güvenli liman.

Hemşin Vadisi 6 km hakım tepede Ciha kalesi, kuzey terasından karedeniz güney terasından Hemşin vadisi gözetleniyordu.

Hemşin İlce, Tepan, Züha, Badara ve diğer köyleriyle bu zenginliğin çoktan merkezi olmuştu o yıllarda bile.

Uskut daği üzerinde birden çok Kale kule diye adlandırılan ve orman içinde kaybolmuş sadece efsanelerde yaşayan gözlem noktaları.

Fırtına vadisi Zil kale ve Kale i Bala doğuya doğru Kafkasya ya güneye doğru Horasan eline uzayan güvenli Ticaret yolu.

Bu tarihi dokunun ve kültürel zenginliklerin halen yaşadığı günümüzde bu yol artık bir Likya bir Kayra yolu gibi bir Turizm rota yolu olma yolunda adımlar atılması gerekmektedir.

Öyle enine yürünmeyen Karadeniz’e yakışır dikine yanı 0 rakımdan 3000 rakıma ulaşan, tarih öncesi yaşamış olmuş bir üzerinde kalıntıları olan bir yol değil halen yaşayan bir kültüre yolculuğun yolu.

Bin yılı aşkın bir sürede yaşayan kültürüyle, konaklarıyla, tarihi dokusuyla ve muhteşem doğal güzellikleri Puşisiyle tulumuyla, evet 1000 yılın hikâyesi artık, bölgemiz ve ülkemizin yeni destinasyonu yeni hedefi Turizm rotası olması planlandı.

Kaçkaryolu ilk faaliyetini 2018/1 Emin Kambur’un Koordinasyonunda Pazar Hemşin ve Çamlıhemşin Belediyelerinin desteğiyle 120 aşkın doğa aktivisti ile 25 29 Temmuz’da gerçekleştirdi.

Eylül ayı ilk haftasında gerçekleşmesi planlanan 2018/2 faaliyette tüm doğaseverleri davet eden Kanbur, Doğu Karadeniz’i 5 günlük bir programla yaşamanın mutluluğuna ermek için faaliyette buluşalım dedi.