Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinasyonuyla, İl Müdürlüğü’nün de proje ortaklığında Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarıyla birlikte yürütülen çalışmada Ricania sp. 'ye karşı biyoteknik mücadele yöntemleri araştırılıyor.

Çalışmada sarı renkli yapışkan tuzakların etkinliği, kitle halinde tuzakla yakalama yönteminin etkinliği araştırılıyor. Ricania sp. karşı uygulanacak görsel yapışkan tuzak çalışmaları kapsamında İyidere ve Pazar ilçelerinde biyoteknik mücadele deneme çalışmaları başlatıldı.

İyidere İlçesi Sarayköy mevkiinde 10 dönümlük çay deneme alanında çıtalı yapışkan renk tuzaklarının kurulumu yapıldı. Pazar Güzelyalı mevkiinde ise belirlenen 10 dönümlük kapama kivi bahçesinde yapışkan renk tuzaklarının asılarak yerleştirilmesi yapıldı. Her hafta tuzaklardaki Ricania sp. nimf ve ergin sayımları yapılarak çalışmalar takip edilecek.

Çalışmalar ile yapışkan renk tuzaklarının hangi yükseklikte ve hangi yoğunlukta uygulanmasının daha etkili olacağı, maliyet analizleri vb. yapılarak sonuçlarına göre teknik talimatlara girip girmeyeceğine ve kitlesel mücadelede kullanımına karar verilecekti. Projenin ilerleyen dönemlerinde renk tuzakları ile ışık tuzakları kombinasyonu da denemeye dahil edilecek. Çalışmalar sonuçlanıncaya kadar üreticilerin mevcut teknik talimatlar çerçevesinde kültürel mücadeleye devam etmeleri gerektiği vurgulandı.