Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısında 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan vatandaşların ailelerini ağırladı.
BTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen Ağustos Ayı Meclis Toplantısının bu ayki konuğu 15 Temmuz’daki darbe girişiminde canlarını hiçe sayan demokrasi şehitlerinin aileleri oldu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, yaptığı konuşmasında milli birliğe, Türkiye’nin istikbaline karşı yürütülen terör saldırısını bir kez daha kınadı. “Tarihi bir dayanışma ve kenetlenme örneği sergilediğimiz bu süreçte şer odaklarının kurguladığı oyunun bir parçası olmayacağız” diyen Başkan Burkay, Bursa iş dünyası olarak hükümetin her zaman yanında olduklarını vurguladı.
Başkan İbrahim Burkay, milli iradeyi ve ülkenin istikbalini tehdit eden odaklara karşı asla taviz vermeyeceğini 15 Temmuz gecesinde tüm dünyaya gösterdiğini söyledi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının milletin tankı, tüfeği ve uçağını tekrar millete doğrulttuğunu söyleyen Başkan Burkay, “Ülkemizin aydınlık geleceği için göğsünü siper eden 2 bini aşkın kardeşimiz gazilik rütbesine ulaşırken, 247 kardeşimiz de şehadet makamına erişmiştir. Onların vatan uğruna verdikleri mücadele ve ulaştıkları makam, herkese nasip olmayacak kadar yüce bir makamdır. Tüm şehitlerimize yüce rabbimden rahmet, yakınlarına ve milletimize de bir kez daha başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
Hain FETÖ yapılanmasının Türkiye’deki bütün yapılardan silinmesi için sonuna kadar mücadele edeceğini ifade eden Başkan Burkay, “Bütün odalarda şuanda çok ciddi bir çalışma başlatıldı. Özellikle Bursa iş dünyasında bu yapının ortaya koyduğu birçok eylemde, derdi vatan olmayan tüm yapıların temizlenmesiyle alakalı çok ciddi anlamda kararlılığımızı ortaya koyduk. Şundan hiçbir şüpheniz olmasın, asla yalnız kalacağıma inanmıyorum. Benim ve yönetimimle bu yapıların iş dünyasından temizlenmesiyle ilgili hep beraber hareket edeceğimize yürekten inanıyorum. Tek başıma da kalsam da bu yapılar, Allah’ın izniyle Bursa ve Türkiye iş dünyasından temizlenecek" şeklinde konuştu.
Bursa iş dünyası olarak şehitlerin hatırasını yaşatmak için üzerlerine düşen görevi yapmak için çalıştıklarını ifade eden Başkan Burkay, asla haklarını ödenmeyecek şehit ailelerini mecliste ağırlamaktan dolayı onur duyduklarını ifade etti. “Bugün hiç kimsenin boyunduruğu altına girmeden yaşıyorsak, rahat nefes alıp verebiliyorsak, bu önce yüce Mevla’mın sonra da aziz şehitlerimiz sayesindedir” diyen Başkan Burkay, BTSO olarak şehitlerin hatırasını yaşatmak adına, Yeniceabat Mesleki Eğitim Kampüsü’nü, ‘BTSO 15 Temmuz Şehitleri Mesleki Eğitim Kampüsü olarak isimlendirdiklerini vurguladı. Şehit yakınlarına burs desteği ve Başbakanlığın başlattığı yardım kampanyasına 1 milyon liralık destekte bulunduklarını söyleyen Burkay, “Zalimlere karşı bir saniye bile tereddüt etmeden dikilen gençlerimizi, kadınlarımızı, yiğitlerimizi asla unutmadık, unutturmayacağız. Tarih boyunca milli mücadelelerimizin bayraktarlığını yapan şehitlerin başında yer alan Bursa, şehitlerimizin emanetlerine de sahip çıkarak üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmeyi sürdürmektedir” diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Mehmet Yılmaz’ın eşi Ayşegül Yılmaz, o gün yaşadıklarını BTSO meclis üyeleriyle paylaştı. Ayşegül Yılmaz, “Eşim köprüye giderken, yanında silah yoktu. Yanında yüreği ve bileği vardı. Allah hepsinden razı olsun. Tankların ve silahlı vatan haini askerlerin karşısına çıkaran tek şey iman gücü ve vatan sevgisidir. Vatan demek, üzerinde esaret altına kalmadan özgürce yaşayabildiğimiz bir yurt demek” dedi.
Ayşegül Yılmaz, şehit eşi olmaktan büyük bir onur duyduğunu ifade ederek, 15 Temmuz’dan sonra eşini gördüğü rüyayı ise şu şekilde anlattı: “15 Temmuz tarihinde eşim şehit olmasaydı, bir hafta içinde Bursa’ya gezi yapmak istiyorduk. Ama nasip olmadı. BTSO’nun davetinden 3-5 gün önce rüyama geldi. Rüyamda yemek hazırlıkları yapıyordum. Eşim ‘Hazırlık yapmayın. Ben sizi bir yere götüreceğim’ dedi. Nereye götüreceksin dedim. Gidince görürsünüz dedi. İki üç gün sonra BTSO’dan davet geldi. Bu olay çok manidar geldi” dedi.
Kahraman asker Ömer Halis Demir’in kuzeni İsa Halisdemir, “Ömer Halisdemir, gençliğinde ve çocukluğunda da çok sakin ve ılımlı bir kardeşimizdi. Ömer Halisdemir, bizim gururumuzdur. Allah ondan razı olsun. Ömer Halisdemir, bizim Ömer’imizdi, şimdi Türkiye’nin Ömer’i oldu” diye konuştu. Şehit Türkan Türkmen’in eşi Ramazan Türkmen, ise eşinin darbe haberinin ardından abdest alıp namaz kıldıktan sonra sokağa çıktığını ve vatanı için şehit olduğunu dile getirerek, “Eşimle gurur duyuyorum” dedi.
Şehit Mustafa Cambaz’ın oğlu Alparslan Cambaz, 15 Temmuz akşamı babasıyla telefonda görüştüğünü ve hain askerlerin ateş açtığını söylediğini anımsatarak, “Savunmasız insanlara ateş açmak savaş hukukunda bile yok. Hainler, en ağır şekilde cezalandırılmalı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Başkan İbrahim Burkay ve Meclis Başkanı Remzi Topuk, şehit yakınlarına BTSO 15 Temmuz Mesleki Eğitim Kampüsü’nün maketi ve şehitlerin adlarına dikilen çınar ağacının sertifikasını takdim etti.
Meclis Başkan Yardımcısı Mesut Okyay, 15 Temmuz’da uçurumun eşiğinden dönüldüğüne dikkat çekerek “Asla kabul edilemez bu olay karşısında milletimiz büyük bir dayanışma örneği göstermiş, demokrasisine ve iradesine sahip çıkmıştır. Bugün bizler burada toplanabiliyorsak, ben bu kürsüde bu konuşmayı yapabiliyorsam şehitlerimiz sayesindedir” ifadelerini kullandı. BTSO Meclis Üyesi Faruk Çolak da 15 Temmuz tarihinin, asker üniforması içindeki darbecilerin hain girişimi olarak tarihe kara bir leke olarak kazındığını ifade etti. BTSO Meclis Üyesi Metin Şenyurt ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın mensubu olmaktan bir kez daha gurur duyduğunu belirterek, “Kahraman vatan evlatlarımızın isimlerini ölümsüzleştirmek, onların emanetlerine sahip çıkmak artık hepimizin boynunun borcu” dedi.
Meclis toplantısının ardından BTSO Hizmet Binası’nda şehit yakınları onuruna yemek organizasyonu gerçekleştirildi.