Rize, 10’uncu Kardan Adam Şenliği’ne hazırlanırken, geçtiğimiz yıllarda yaşanan kazaların meydana gelememesi için tedbirler arttırıldı.

Rize’de her yıl binlerce kişinin katıldığı Kardan Adam Şenliği’nin 10’uncusunun 28-29 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. 2’nci Türkiye Biatlon Şampiyonasının da gerçekleştirileceği etkinlikte, geçtiğimiz yıllarda şambrelli bireysel kayak sırasında yaşanan kazaların yaşanmaması için ekstra tedbirler de alındı. Bu yıl kazaların önlenmesi için bireysel kayakların yapıldığı parkur üzerinde kayak arkları oluşturulacak, ilk yardım ve ambulans hizmetleri de güçlendirilecek. Geçtiğimiz yıl yaşanan etkinliklerde onlarca kişide kemik kırılmaları ve travmalar meydana gelmişti.

Konser kısmı iptal edildi
Konuyla ilgili açıklama yapan etkinliğin ev sahibi Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, ülkenin içerisinde olduğu kritik süreç ve şehitlerin manevi hatırasına saygıdan dolayı etkinlikteki müzikli eğlence kısımlarının iptal edildiğini belirtti. Haşimoğlu, "Ayder Yaylası’nda yaz aylarında Boğa Güreşleri düzenliyoruz. Bu kültürümüz kadim tarihlerden bu yana devam etse de bu yıl 22’ncisini gerçekleştirdik. Bunun dışında bu 10’uncusunu düzenleyeceğimiz Kardan Adam Şenliğimiz var. Geçtiğimiz yıl bilindiği gibi Biatlon Türkiye Şampiyonası bu etkinliğe dahil edildi. Bu Kar Federasyonumuzun aldığı bir karardır. Bu yıl Biatlon Türkiye Şampiyonası’nın 2’ncisi yine 28-29 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilmesini planladığımız Kardan Adam Şenliği bünyesinde yapılacak. Bilindiği gibi ülkemiz bir hayli zamandır ve yakın zaman içerisinde, millet olarak bizi üzüntüye sevk eden terör olayları ile yaşamaktadır. Bu nedenle Boğa Güreşlerimizde de eğlence kısmını iptal etmiştik. Her gün bir şehit haberi yaparken biz eğlenemezdik. Kardan Adam Şenliği’nde de o gün ne yaşayacağımı bilmediğimiz bir ortamda konser kısmını iptal etmeye karar verdik. Sadece sportif faaliyetleri gerçekleştireceğiz" dedi.

Kazalara karşı ekstra tedbir
Haşimoğlu, bireysel kayan turistlerin geçtiğimiz yıl karşı karşıya kaldıkları ve ciddi yaralanmalarla sonuçlanan kazaların bu yıl yaşanmaması için ekstra tedbirler aldıklarını belirtip, "Çamlıhemşin Belediyesi olarak geçtiğimiz yıllarda karşı karşıya kaldığımız tepkileri göz önüne kalarak bu yıl bazı tedbirler alacağız. Ayder Yaylası 4 bin yatak kapasitesine sahip. Günlük 25 bin kişiye yeme içme hizmeti verebiliyoruz. Geçtiğimiz yılki şenliğe 45 bin kişilik bir katılım sağlanmıştı. 45 bin kişinin katıldığı bir etkinlikte bazı olumsuzlukların gerçekleşmesi de kaçınılmaz oldu. Mesela bireysel kayaklardaki yaralanmalar çok ön plana çıktı. Maalesef bununla ilgili olumsuz bir imaj oluşturduk. Öte yandan işletmelerin o gün uyguladığı fiyat politikaları çok eleştirildi. Bu yıl bir ilke imza atarak gelen tüm misafirlere kavurma, pilav ve ayran ikramında bulunacağız. Yaralanmaların önüne geçmek için de bireysel kayakların gerçekleştirildiği platformu düzenleyerek, ilk yardım müdahalesi yapacak ekipleri de güçlendireceğiz" ifadelerini kaydetti.
Haşimoğlu ayrıca etkinliğe katılacak kişilerin yoğun kar yağışı ve buzlanmaya karşı gerekli tedbirlerini alarak Ayder’e gelmelerini istedi. Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilecek etkinliğe ortalama 50 bin civarında kişi katılıyor.