Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Halkla İlişkiler Topluluğu, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 82. yıldönümünde, Lapseki İlçe Mezarlığında Çanakkale’nin tek kadın Milletvekili Zekiye Gülsen’in mezarı başında andı.
ÇOMÜ’nün aktif öğrenci gurubu olan Halkla İlişkiler Topluluğu, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 82. yıldönümünde anlamlı bir çalışmaya imza attı. Topluluk üyeleri, akademik danışmanları Gökhan Bayram ile birlikte Lapseki İlçe Mezarlığına giderek Çanakkale’nin ilk ve tek kadın milletvekili Zekiye Gülsen’i mezarı başında andı. Mezarı temizleyen, toprağını düzenleyen ve çiçeklerle süsleyen ÇOMÜ öğrencileri Çanakkale’nin tek kadın milletvekili için dua okudu.
"82 yılda 1 Çanakkale’den bir milletvekili çıkması üzüntü vericidir"
Mezarlık ziyareti sonrasında bir açıklamada bulunan ÇOMÜ Öğretim Üyesi Gökhan Bayram, "Kadınlarımıza bu hakkı veren Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Tek kadın milletvekilimiz Gülsen’i rahmetle anıyoruz. Geçen 82 yıl içinde Çanakkale’de sadece 1 kadın milletvekilinin çıkması üzüntü vericidir. Çanakkale’nin son 50 yıl boyunca nüfusunun yarısından fazlası kadındır. Oysa kadınlar yönetimde yoktur. Çanakkale’de bir kadın belediye başkanı yoktur. Kadın muhtar sayısı yüzde 10’u geçmez. Bununla birlikte kadın parti başkanı, kadın muhtarlar, kadın dernekleri vardır. Bu umut vericidir. Daha fazla olmalıdır. Buna dikkat çekmek istedik. Bu ay içinde ’Haydi Kadınlar Yönetime’ isimli bir program düzenleyeceğiz. Umarım yönetime kadın eli daha fazla dokunur" dedi.
Topluluk Başkanı Batıhan Alay ise kadınların yönetimdeki yerine dikkat çekerek, "Kadınların yönetimi aileden başlar. Ulu Önder Atatürk bu anlamda kadınlara seçilme hakkı vererek bunu toplumsal boyuta taşımıştır. Eski Türklerden bu yana kadınlar önemli bir yere sahip olmuştur. Medeni olarak gördüğümüz Avrupa’dan bile daha önceki bir tarihte kadınlarımız bu hakka sahip olmuştur. 82 yıl sonra bugün yine aynı tarihte bir milletvekilimizin mezarını ziyaret etmekten ve kendisini unutmamış olmaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.
Ziyaret, öğrencilerin dua etmesi ve lokum ikramıyla son buldu.