Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜKAM) tarafından Troia Kültür Merkezinde ‘Kadın Hakları ve Uluslararası Hukuk’ başlıklı konferans gerçekleştirildi.
Konferansa Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ve Eşi Aysun Acer, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Baro Başkan Vekili Hande Keskin Toprak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, ÇOMÜKAM Müdürü Doç. Dr. Gülgün Yazıcı ve KAM yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşması gerçekleştiren ÇOMÜKAM Müdürü Doç. Dr. Gülgün Yazıcı, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yazıcı, “Merkezimiz kurulduğu günden beri toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmaya yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Bu sen KAM Konferansları adı altında başlattığımız bir dizi konferansın ilkinde konunun hukuki boyutunu konuşalım istedik. Bu etkinliklerin yanı sıra üniversitemizde toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderecek ve üniversitemizi toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, kadın dostu bir üniversite haline getirmeye yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Yücel Acer tarafından Kadın Hakları ve Uluslararası Hukuk başlıklı konferans gerçekleştirildi. Prof. Dr. Yücel Acer yaptığı sunumda; insan hakları, kadın hakları, kadın hakları ve uluslararası hukuk, devletin genel yükümlülükleri, siyaset ve kamu hayatında ayrımcılığın önlenmesi, eğitim, istihdam, sosyal yaşamda kadın gibi pek çok konuya değindi.
Prof. Dr. Acer, kadın haklarının tüm dünyada nasıl uygulandığına dair bilgiler vererek, “Özellikle son yıllarda gerçekleşen yasal reformlarla kadın erkek eşitliği ve kadının insan haklarının gelişimi konularında önemli adımlar atılmış, Türkiye bu alanda yasal çerçeve sahibi ülkeler arasına girmiştir.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair ciddi adımlar atılan ülkemizde kadına insan haklarının tanınması, kadının temel haklardan faydalanması adına son yıllarda önemli mevzuat düzenlemeleri yapıldı. Ülkemizde 2000’li yılların başından itibaren anayasa ve kanunlarda ciddi dönüşümler oldu, kadın erkek arasındaki eşitsizliği teşvik eden cezaları ortadan kaldıran düzenlemeler yapıldı” dedi.
“Kadına Şiddet, Tüm Dünyada Çözülmesi Gereken Bir Sorun”
Prof. Dr. Yücel Acer, tüm bu düzenlemelere rağmen uygulamaya dayalı bazı eksikliklerin olduğunu belirterek, “Kadına yönelik şiddet sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da, Afrika’da, Asya’da tüm dünyada çözülmesi gereken bir sorun. Kadına yönelik ruhsal, fiziksel, cinsel şiddet ne yazık ki her yerde mevcut. Ancak bizim inancımızda kadın ve erkeğin eşitliğine ilişkin çok önemli prensipler var. İslam dinine göre kadın ve erkek arasındaki eşitlik, ayetlerle birçok defa vurgulanmıştır. Hukuk bilincimizin yeterli düzeyde olmadığı gibi kendi inancımızı kitabından, doğru kaynaklardan öğrenmiyor oluşumuz büyük bir eksiklik. Bilgiyi başkalarının yorumlarından değil, kaynağından öğrenmek gerekir” diye konuştu.
Prof. Dr. Yücel Acer’in ÇOMÜ’deki kadın çalışmaları hakkında bilgiler verdiği sunumunun ardından konferans soru cevap kısmıyla sona erdi.