Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde bulunan tarihi Şengül Hamamı, hayırsever iş adamı tarafından onarılıyor.
Gelibolu ilçesinin Hocahamza Mahallesi fener mevkiinde bulunan bir tarafı Şengül Sokağına, diğer tarafı da Çanakkale boğazına bakan ve 1437 tarihinde Çandarlı Halil Paşa’nın İznik’teki İmaretine Vakıf olarak yapılan tarihi hamamın yıkılıp, yok olması hayırsever iş adamı Mehmet Aksoy tarafından kurtarıldı.
Yıllar önce, iş adamı olan babası Yakup Aksoy tarafından sahiplerinden satın alınan tarihi hamam yeniden aslına uygun ve o dönemin işçiliğine sadık kalınarak onarılmaya başlandı.
Tarihi hamamın restorasyon danışmanlığını yapan Mimar Sinan Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Ceylan, yapılan çalışmalarda 10 kamyon hafriyat çıktığını söyledi.
Şengül Hamamı’nın diğer hamamlardan en büyük farkının soyunmalık ve ılıklık arasında bir mekanın bulunması olduğunu ve bu Osmanlı öncesi Türk hamamlarında görülen aralık kısmı olduğunu kaydeden Ceylan şöyle konuştu: " Aynı teknik kullanılmış biz ona erken Osmanlı diyoruz. Bu Osmanlının erken örneklerinden bir tanesi çok önemli bir duvar tekniği var. Dikkat ederseniz her taşın altında birer tuğla bulunmaktadır. Bu erken Osmanlı özelliğini taşımaktadır. Bu bir Selçuk geleneğidir. Daha sonra bu gelenek kaybolacak ve tuğla sıranın atıl olarak görmeye başlayacağız, yani 100 -110 cm tuğla atılmaya görmeye başlayacağız. Bu çok önemli ve özgün bir hamam bu yüzden elimizden geleni restorasyonu için yapacağız" dedi.
Tarihi hamamın aslına sadık kalınarak onarımına başlanması ile ilgili konuşan mal sahibi Mehmet Aksoy, " Rahmetli babamın çok yıllar önce satın aldığı bu tarihi binanın yeniden canlanmasını babamızın anısına yapıyoruz. Tabi ki, bu ecdat yadigarının restorasyonunun en güzelini yapacağız" diye konuştu.