Karadeniz Bölgemizdeki komşu illerimiz ve ağırlıklı olarak ’da Rize’de uzun yıllar, gazeteci, yazar ve yönetici olarak görev yapmaktayım. Bu görevlerim nedeniyle Rize ilimiz ve bölgemizde çay tarımı yapılan diğer komşu illerimizden oluşan her kesimden kamuoyu tarafından şahsıma sorulan, sorulardan birisini, ÇAYKUR’un varlık fonuna devredilmesinin kendileri tarafından anlaşılır bir şekilde açıklamasının yapılmasıdır.

ÇAYKUR’un bugünkü YK Başkanı ve Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur’da 5 yıldır yapmış olduğu başarılı icraatlarıyla, Çaykur’a yıllar sonra, başta dünyanın en akıllı paketleme çay fabrikasıyla birlikte, ömrünü tamamlamış olan birçok fabrikayı sıfırdan çok büyük tonajlı fabrikalara dönüştürdü. Yine Çaykur’a 30 yıl sonra 500-400 tonluk yepyeni fabrikalar kazandırmaya devam ediyor. (Pazar Taşlıdere Çay Fabrikası gibi) Çaykur, geçen yıl tarihinin en yüksek rakamı olan 82 milyon 124 bin TL. kar elde etmiştir.

Yapımı tamamlanıp üretime geçen ve tamamlanmak aşamasında olan bu fabrikalarla, ÇAYKUR’un varlık gücü her geçen yıl devasa bir şekilde, büyüdükçe, büyümeye devam ediyor.

Çaykur YK Başkanı, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun Çaykur’un Türkiye Varlık Fonuna devri konusunda, çok net ve herkes tarafından anlaşılır şekilde, doyurucu açıklamalar yapmıştır.

Rize kamuoyunda sıkça muhatap olduğum, Türkiye Varlık Fonu ile ilgili, varlık fonunun resmi sitesinden elde etmiş olduğum bilgileri sizlerin bilgilerine sunuyorum.

Türkiye Varlık Fonu, “Ülkemizin ekonomik istikrarının arttırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak, kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek; mevcut kamu varlığına değer katarak gelecek nesiller için daha güçlü bir Türkiye hazırlamak amacıyla kurulmuş ve bu misyonda görev yapan mali yapısı oldukça güçlü bir fon kuruluşudur.

Başbakanlığa bağlı, Profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen, Özel hukuk hükümlerine tabi bir Anonim Şirket yapısındadır. Ülkemizde büyümenin artırılması için tasarruf ve yatırımların artırılması zorunludur. Mevcut durumdaki piyasalarda bulunan yüksek faiz baskısı büyüme üzerindeki önemli engellerden birisidir. Türkiye Varlık Fonunun büyük projelere sağlayacağı finansman, hem bu projelerin hayata geçmesiyle oluşturulacak istihdam yoluyla, hem de faiz üzerindeki baskıyı azaltarak, ülkemizin büyüme ve kalkınması üzerinde olumlu etkilerde bulunacaktır.

Devredilen tüm kamu varlıkları ve fonlar Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ile bağlı şirket veya iştirakleri ile fon ve bünyesinde kurulacak alt fonları kapsayan yatırım planlarına uygun olacak şekilde, yine şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları, iş planları, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak değerlendirilecektir. Ulusal ve uluslararası finans kuruluşları da dâhil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan iş birlikleri ile sürdürülebilirlik ilkesi dahilinde uzun vadede bu kurum ve kuruluşların devamlılığı ve ekonomimize katkısını arttırıcı yatırımlar gerçekleştirilecektir.” Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.