Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza, Türkiye ve ülkesi arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğine dikkati çekerek, iki ülkenin çay üretimi ve ticaretine ilişkin, "Bu bir yarış değil, birlikte çalışabileceğimiz bir iş birliği alanı." dedi.

Sri Lanka'nın bağımsızlığının 69. yıl dönümü vesilesiyle Ankara'da verilen resepsiyonda  Türkiye-Sri Lanka ilişkilerini değerlendiren Amza, Ülkesinin 1948 tarihinde bağımsızlığına kavuştuğunu hatırlatan Amza, "Geçen 69 yılda ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısını geliştirdiğimiz için gurur duyuyoruz." dedi.

Türkiye-Sri Lanka ilişkilerini değerlendiren Amza, "Türkiye ile mükemmel ilişkilerimiz var. Türkiye bizim için dost bir ülke ve ilişkilerimizi çok daha güçlü hale getiriyoruz. 2016, ilişkilerimiz açısından örnek bir yıl oldu. Birçok gelişme kaydedildi." diye konuştu.

İki ülkenin başbakanlarının 2016'ın Ocak ayında bir araya geldiklerini anımsatan Amza, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun haziranda Sri Lanka'ya yaptığı ziyaretin de Türkiye'den dışişleri bakanı seviyesinde ülkesine gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğunun altını çizdi.

Amza, geçen yıl Ankara'da yapılan Türkiye-Sri Lanka Karma Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komitesi toplantısının iki ülke ilişkileri için atılan önemli adımlardan biri olduğunu söyledi. İki ülke ilişkilerinin gelecek yıllarda da büyük ilerleme kaydedeceğini vurgulayan Amza, "Özellikle ticaret ve yatırım alanlarında büyük potansiyelimiz var." dedi. Amza, ilişkileri geliştirme yolunda iki ülkenin hedefinin yeni yatırım alanlarının açılması, ticarette çeşitliliğin sağlanması, turizmin artırılması olduğunu dile getirdi.

- "Çay iki ülke için yarış değil, iş birliği alanı"
Türkiye'deki çay kültürünü değerlendiren Amza, "Çay, Türkiye ile birlikte çalışabileceğimiz bir alan." dedi. Türkiye'nin ve Sri Lanka'nın dünyada en çok çay üreten ve tüketen ülkeler olduğunu belirten Amza, "Konu çay olunca çok şey yapabiliriz. Sri Lanka çayının ne kadar iyi olduğuna, ülkenizle nasıl birlikte çalışıp iş birliği yapılabileceğine ilişkin Türkiye'deki çay sektörüyle görüşme halindeyiz." diye konuştu. İş birliğiyle tatların değiş tokuşunun yapılabileceğini belirten Amza, "Bu bir yarış değil, birlikte çalışabileceğimiz bir iş birliği alanı." dedi.