ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaş çay alımlarında yaş çay yaprağında ki ıslaklık oranının tespiti için 2. Sürgünde uygulamaya konulan yeni sistemi askıya aldıklarını duyurdu.

ÇAYKUR Yaş çay alımlarında çay yaprağındaki ıslaklık oranının tespit edilmesi için günümüze kadar hiçbir ölçüm yapmadan yüzde 10 oranında ıslıklık firesi uygulayıp kesinti yapıyordu. Yaş çay yaprağında hiçbir teknik ölçüm yapılmadan genel olarak uygulanan yüzde 10’luk su firesi kesintisi, üreticilerin yoğun eleştirileri ve tepkilerine neden olmaktaydı.

Bir çok üretici sattıkları yaş çay yaprağında yüzde 10’un altında ıslaklık bulunmasına rağmen genel olarak uygulanan yüzde 10’luk fire kesintisini adaletli bulmadıklarını belirtmesi üzerine ÇAYKUR 2. sürgünün başından itibaren yeni bir uygulamayı hayata geçirmişti. ÇAYKUR su firesi kesintisinde adaletsizlikleri ortadan kaldırmak için hassas terazi uygulaması başlatmıştı. Uygulamada ıslak çaydan alınan küçük bir numune hassas terazilerde ölçülüp kurutulduktan sonra tekrar ölçülerek su farkı tespit edilmekteydi.

ÇAYKUR’un yaklaşık bir haftadır gerçekleştirdiği bu uygulamanın üreticiler tarafından beğenilip beğenilmediğini yaklaşık 210 bin yaş çay üreticisine sordu. 16 bin civarında üretici SMS yolu ile yapılan bu ankete cevap verdi. Verilen cevapların büyük bir kısmı yeni uygulamanın iptali yönünde oldu. Ankete verilen cevapların dönüşü devam ederken yaklaşık 100 bin üreticinin görüşünün alınması hedefleniyor.
Uygulama askıya alındı

Yapılan SMS anketini değerlendiren ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Bu yeni uygulamayı hayata geçirmekteki gayemiz su firesi kesintisi uygulamasındaki adaletsizliği ortadan kaldırmaktı. Tamamen üreticilerimiz lehine olan bir uygulamadır. Aynı zamanda kesintilerde üreticilerimizin kafasında soru işaretleri de bırakmayan bir uygulamadır. Uygulama boyunca yapılan ölçümlerde genel ıslaklık ölçümlerinin oranı yüzde 8 olmuştur. Önceki sabit yüzde 10’un fire uygulamasın iki puan altındadır. Biz ne yaparsak üreticimin lehinde yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız her şeyi de üreticilerimin görüşünü alarak yapıyoruz. Üreticilerimizin yeni uygulamada fikir sahibi olabilmeleri için bu sistemin önce hayata geçirilmesi gerekiyordu. Yaklaşık bir haftadır bunu uyguladık. Sonra SMS anketi ile uygulamayı üreticilerimize sorduk. İlk etapta 16 bin cevap aldık. Aldığımız cevaplardan büyük bir kısmı uygulamanın iptali yönünde olduğu için şimdilik yeni uygulamayı askıya aldık. Ankete katılım devam ediyor. Yaklaşık bin katılım bekliyoruz. Anketin tamamlanması ile verilecek cevaplara göre uygulamayı yeniden hayata geçirip geçirmeyeceğimize karar vereceğiz“ dedi.