ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu,  yeni yaş çay kampanyası öncesi kameralar karşısına geçti, kurumla ilgili kamuoyunda merakla beklenen tüm sorulara açıklıkla cevap verdi. Çaykur'un geçen yıl tarihinin en yüksek rakamı olan 82 milyon 124 bin lira kar elde ettiğini açıklayan Sütlüoğlu, kuru çay satışlarının 120 bin tondan bir önceki yıl 122 bin tona çıkarak artış sağladığını, son yıllarda ise kuru çay pazarındaki pazar paylarını yüzde 20 artırdıklarını ifade etti. Buna rağmen kuru çay satışlarının düştüğü yönünde yalan haber yapan asparagas İnternet sitesinin kime hizmet ettiğini soran Sütlüoğlu, merakla beklenen Varlık Fonu'na ilişkin de değerlendirme yaptı. Varlık Fonu'na devredilen kurumun 'özelleştirilecek, Katarlılara satıldı ve mal varlığı teminat gösterildi' yönünde gündeme getirilen iddialarının gerçekçi olmadığını belirtti, "İddialar kuyruklu yalan' dedi.

Çaykur Genel Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, çok başarılı geçen 2016 yılında kurumun üreticilerden 687 bin ton yaş çay satın aldığını, bunun karşılığında 134 bin 63 kilo kuru çay üretildiğini hatırlattı, üreticilere ise 1 milyar 258 milyon 684 bin lira ödeme yapıldığını belirtti. Son yıllarda kuru çayda pazar paylarını yüzde 20 artırdıklarına dikkat çeken ve geçen yıl 122 bin 777 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:"5 bin 500 ton dolayında da ihracat gerçekleştirdik. Soğuk çayda 7 milyon litre ihracatımız oldu. kuru çay satış oranımız her yıl artıyor. Ancak bazı kesimler 'kuru çay satışları azaldı' diye rüya görüyor. Çaykur'u kötüleyerek ne yapmaya çalışıyorlar, kime hizmet ediyorlar. Şuanda 62 bin ton dolayında kuru çay stokumuz var. Bu rakam bir önceki yıl 58 bin tondu. Çok büyük bir stokumuz yok. Bir miktar stoklarda artış olması normaldir. Çaykur olarak vatandaşı mağdur etmemek için kotaları yüksek tutuyor ve çok çay alıyoruz. Satabildiğimizin üzerinde çay alıyoruz. Kapasite artırımı ile günlük daha çok çay işleyerek bunu yaptık. Bu yöntemle özel sektörü de terbiye ettik. Çaykur olarak kar odaklı değil vatandaş odaklı politika izliyoruz. Çayda pazar payımız yüzde 20 büyüdü. Pazar lideri olan bir firmanın yüzde 20 büyümesi olağanüstü bir başarıdır. "

ÇAYKUR KAR REKORU KIRDI

2016 yılının Çaykur için çok karlı bir yıl olduğunu ifade eden ve yılı 82 milyon 124 bin lira karla kapattıklarını belirten Sütlüoğlu, "Bu rakam Çaykur tarihinin açık ara en büyük karıdır. Bu şekilde karlılığımızı sürdüreceğiz. Sosyal politikaları öne alan karlılığı öne almayan üretici menfaatini düşünen bir kurum olduğumuz için zaman zaman kurum kar etmemiş olabilir. Son yıllarda kar eden bir kuruluş haline geldik. Bir taraftan ciddi yatırımları yaparak büyüyoruz.Üreticiyi koruyacak tedbirler alıyoruz hem pazar payımızı artıyoruz. Bunlar taktire şayan başarılardır." dedi.

ÇAYKUR'U KÖTÜLEYENLER NEYE KİME HİZMET EDİYOR?

Çaykur'un sözde kuru çay satışlarının düştüğü yönünde haber yapan basın kuruluşları olduğunu ifade eden Sütlüoğlu asparagas haber yapan sözde İnternet sitesine haddini bildirdi. Sütlüoğlu şunları söyledi:" Bazı  sözde basın mensupları rüyamı görüyor 'Çay satışları düştü, yüzde 25 düşüş var' gibi haberler yapıyorlar. 120 bin tondan 122 bin tona çıkınca düşüş mü oluyor. Bunların nasıl melekeleri var. Ne yapmaya çalışıyorlar. Çaykur'u kötüleyerek kurum zor ve kötü durumda algısı oluşturarak ne yapmaya kime hizmet etmeye çalışıyorlar. Bunu kamuoyunun taktirlerine sunuyorum. Bir aklı evvel çıkıyor böyle haber ediyor. Diğerleri de o haberi alıyor ve rakamlarda ortada olmasına ve her hangi bir düşüş olmasına rağmen aynı haberi mota mot veriyorlar. Böyle bir basın medya anlayışı olamaz. Bir haber yapılırken bir incelenir. En azından okunmalı. ilkokul mezunu bile okusa kuru çay satışlarında bir düşüş olmadığını anlar. böyle algılar oluşturulmaya çalışılıyor."  

BEYAZ ÇAY TOMUCUĞUNUN KİLOSU 500 LİRA

Yaş çay kampanyasını açtıklarını ve birinci sürgün döneminde üretici kotasını dekara 400 kilogram olarak belirlediklerini ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:"Üreticiyi korumayı amaçladık. Eğer özel sektör vatandaşı mağdur edecek politika izlerse yine kota artırımı ile müdahale edebiliriz. Randevulu çay alımı bu yılda sürdürülecek. Bu yıl beyaz çay üretimine ağırlık vereceğiz. Beyaz çay üretim miktarımız biraz düştü.Üreticilerimizden tarlaya girerek beyaz çay tomurcuğu toplamalarını istiyoruz. Bu yıl bir kilo yaş beyaz çay tomucuğunun kilo fiyatını 500 lira olarak belirledik. Bu üretici için iyi bir ek gelir olacak. Beyaz çaydan kanser ilacı yapma için çalışmalarım89zı Japonya ile birlikte ortaklaşa sürüyor. Bu konuda önemli gelişmeler var ve yakında çok güzel haberleri kamuoyu ile paylaşacağız." dedi ve üreticilerden çay hasadını erken ve kaliteli yapmalarını istedi.

VARLIK FONU AÇIKLAMASI

Çaykur'un Varlık Fonu'na devredilmesinin özelleştirileceği anlamına gelmediğini ifade eden Sütlüoğlu, "Çaykur daha önce özelleştirmeye yakın bir kurumdu. Ama bu olmadı. Cumhurbaşkanımızda bunu istemedi. Çaykur'un sektördeki lokomotif görevini sürdürmesini istedi. Varlık Fonu ile Çaykur daha korunaklı hale geldi. 'Çaykur Katarlılara satıldı, ipotek verildi' gibi iddialar gündeme getirildi. Biri rüyasında bir şey görüyor, sabah kalkıp ortaya kuyruklu yalan atıyor. Çaykur bakkal dükkanımıdır Katar'lılara satılacak.Çaykur'un satılması da mal varlığının teminat olarak verilmesi de yalandır. Mantıksız, tutarsız yalanlar ortaya atılıyor. Hiçte utanmadan yalan söylemeye devam ediyorlar. Hemşerilerimiz bu tür yalanlara inanmasınlar, yok saysınlar. Bu tür yalanlarla onlar siyasette pirim yapmaya çalışıyor olabilirler. Milleti ürkütmekle, milletin kafasını karıştırmaktan ne anlıyorsunuz? Milleti üzmekle vidanınız sızlamıyor mu?." dedi ve Çaykur'un Varlık Fonu'na devredilmesi ile devler ligine dahil olan kurumun çok önemli avantajlar yakaladığını sözlerine ekledi. .