GIDA-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek gündemde olan son günlerde kamuoyunu meşkul eden ÇAYKUR işçisinin 180 günden fazla çalıştırılması ve kadro verilmesi konularında bir açıklama yaptı.

Ülkemizde, 12 ay çalışan işçilerin geçim sıkıntısı çektiği, kıt kanat geçindikleri ortadayken, bir mevsimlik işçinin yılda 4-5 ay çalışarak geçinmesi mümkün değildir diyen Gökçek: "

Çaykur’da mevsimlik işçiler kadrolu ve güvenceli çalışma hakkını umutla beklerken AKP Rize Milletvekili Hikmet Ayar’dan bir açıklama geldi. Çalışmaların devam ettiğini söyleyen Ayar, mevsimlik işçilere “Sakın kadro talebinde bulunmayın” diye de uyarıda bulundu! Mevsimlik işçilerin ve diğer emekçi kesimlerin oylarıyla seçilen Hikmet Ayar kimden yanadır? Kadro talebinde bulunmayın demek; mevsimlik işçileri güvencesizliğe, yoksulluğa, borç batağına mahkum etmek değil midir? Hikmet Ayar, ülkemiz için bu kadar değerli olan bir bitkiyi fabrikalarda işleyen mevsimlik işçilerimizin yaşadığı sıkıntıları bilmiyor mu?

Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun yöresinde Çaykur’da çalışan 11 bin 500 işçinin 9 bini mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Ülkemizde 12 ay çalışan işçilerin geçim sıkıntısı çektiği, kıt kanat geçindikleri ortadayken, bir mevsimlik işçinin yılda 4-5 ay çalışarak geçinmesi mümkün değildir. Yine bir işçinin emekli olabilmesi için 7 bin gün çalışması ve prim ödemesi gerekiyor. Bu koşullar altında mevsimlik işçilerin emekli olabilmesi hayaldir! Mevsimlik işçilerin sıkıntısı ortada iken bir de üstüne Çaykur fazlasıyla daraltıldı ve kadro sayısı yetersiz hale getirildi. Bir işçi, birkaç işçinin işini yapar hale geldi. Çaykur’da fazlasıyla kadro ihtiyacı bulunmaktadır. Mevsimlik işçilerin kadroya alımı acilen yapılmalıdır.

Mevsimlik olarak çalışan işçilerin sesini duyurabilmek adına sendikamızın “Çaykur‟da Mevsimlik İşçiye Kadro” talebiyle Rize’de gerçekleştirdiği imza standı kampanyası büyük ilgi görmüştü. Mevsimlik işçilerin kadro talebinin takipçisiyiz. Hangi sendikaya üye olduğunun ayrımını yapmadan kadrolu-mevsimlik işçileri, üreticilerimizi ve tüm Karadeniz halkını kadro talebi etrafında birleştirme mücadelemize devam edeceğiz." Dedi.