Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, 2017 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolünün 3 Temmuz tarihinde Öz Gıda-İş Sendikasının da üyesi olduğu Hak-İş Konfederasyonuna üye sendikaların örgütlü olduğu ve yetkili bulunduğu işyerleri için imzalandığını ve işçiye yönelik olarak bir dizi iyileştirmelerin getirildiğini söyledi.

Enflasyon farkı her iki 6 aylık dönemde alınacak

Karadağ, yeni sözleşmede yer alan ücret iyileştirmelerinin başında, Çaykur’da 1998, 2013 ve 2015 yıllarında işe başlayarak 3 bin TL maaş altında alan işçilere ek 90 TL iyileştirme getirildiğini ve buna ek olarak da saat ücretlerine önce yüzde 7,5, ardından yüzde 5 iyileştirme daha eklendiğini belirtti.

Karadağ, yeni sözleşmeyle birlikte enflasyon farkının da işçi maaş ücretlerine yansıtılacağını belirterek “Normalde Çaykur işçilerimiz mevsimlik olduğu için sadece ikinci 6 aydaki enflasyon farkını alabilecekti ancak yaptığımız başvuru ile bu yılın ilk 6 aylık enflasyon farkını da işçi kardeşlerimizin maaşına yansıtmayı başardık. Bu da yüzde 7,5 oranında bir zamma tekabül ediyor. İşçi kardeşlerimiz hem birinci 6 ayın enflasyon farkı zammını, hem de yüzde 5 olan ikinci 6 aylık enflasyon farkı zammını yıl içinde almış olacaklar. Yeni sözleşmeye göre önümüzdeki yıl hem birinci 6 ayda yüzde 3,5, hem de ikinci 6 ayda işçilerimize yüzde 3,5 enflasyon farkı zammı belirlendi. Ancak her iki dönemde de enflasyon rakamları yüzde 3,5’u aşarsa, aradaki fark yine işçilerimize fark olarak ödenecek” dedi.

Bütün işçiler eşit olarak alacak

Yılda bir kere olmak üzere Mayıs ayında işçilere 750 TL ödeme yapılmasının karara bağlandığını ve yemek ve yol yardımında da artış yapıldığını belirten Karadağ, her zaman Çaykur işçisinin yanında yer aldıklarını ifade ederek imzalanan sözleşmenin dışında Çaykur işçisini kapsayan bir dizi talepleri Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na ilettiklerini belirtti.

Karadağ, Çaykur ile yetkili sendika olarak sözleşme imzaladıkları 2013 yılında 40 TL olan giyim yardımının son sözleşme ile 163 TL tutarına getirildiğini hatırlatarak, “Uygulama olarak, mevsimlik işçinin giyim yardımını çalıştığı gün kadar alacağı belirtiliyordu. Yıllardır mevsimlik işçiye uygulanan bu büyük mağduriyeti ve haksızlığı giderdik. Yeni anlaşmaya göre talep ettiğimiz miktar bütün işçi kardeşlerimiz tarafından eşit olarak alınacaktır” dedi.

Yeni talepler en kısa zaman sonuçlanacak

Vasıflı işçilerin ücretleriyle ilgili de sonuca vardıklarını belirten Karadağ, “eski maddeye göre kişi, vasıf gerektiren bir işe geçtiğinde 2 yıl bu işte çalışmadan vasıf ücreti alamıyordu. Taslak teklifimiz olan kişi vasıflı bir işte çalışmaya başladığı gün itibariyle vasıf ücretini alır şeklinde talebimiz kabul edilmiş olup yeni uygulama bu şekilde olacaktır.” dedi.

İşçilerin birinci derece yakınlarının hastaneye yatırılması durumunda şehir içi refakatçi izni taleplerinin de kısmen kabul gördüğünü belirten Karadağ, ayrıca kampanya primi, vasıta yardımı, teknik ve ustalar ile ilgili talepler, alımyeri personeli için arazi primi ile ateşçi ve kömürcü ek ücreti konusunda talepleri sunduklarını ve en kısa zamanda bu taleplerin de sonuçlandırılacağını ifade etti.