TBMM Başkanvekili Hamzaçebi; PTT, Çaykur gibi köklü kamu kurumlarının TVF’ye aktarılmasıyla ilgili ‘Bu gidişle Türkiye IMF ile stand-by yapmak zorunda kalacak’ dedi

CHP’nin ekonomi kökenli isimlerinden TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, başta Ziraat Bankası, PTT, Çaykur gibi köklü kamu kurumlarının Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) aktarılmasıyla, hükümetin ekonomideki kötü gidişi durduramayacağına dikkat çekerek, mevcut ekonomik süreç bu şekilde devam ettiği takdirde, Varlık Fonu gibi kurumlar da, bu kurumlar aracılığıyla sağlanan fonlar da yeterli olmayacak. Türkiye IMF ile bir stand-by anlaşması imzalamaya mecbur kalacak, gidiş böyle” dedi.

Eski Gelirler Genel Müdürü de olan Akif Hamzaçebi, kimileri Türkiye Cumhuriyeti’nden de eski köklü kamu kurumlarının, Türkiye Varlık Fonu’na aktarılması hamlesini değerlendirdi.

Çay borsası zorlanıyor: Çaykur’un Varlık Fonu’nda ne işi var. Çaykur çay üreticisini destekleyen Türkiye’ye özel bir kuruluş. Çay üzerinde büyük uluslararası oyunlar var. Türkiye çay borsası kurmaya zorlanıyor. Çaykur’u Varlık Fonu’na koyuyor iseniz, Türkiye’nin çay varlığı karşılık gösterilmek suretiyle borçlanma yoluna gideceksiniz demektir. Çaykur üreticisi uluslararası çay tekellerinin insafına terk edildi.

Kurumlar rehnediliyor: Varlık Fonu’nun temin edeceği fonların karşılığı Varlık Fonu’nun aktifinde bulunan kamu varlıkları. Yabancılar Varlık Fonu’na borç verirken, Varlık Fonu’nun aktifindeki bu varlıklara bakarlar. Bunlar onun teminatıdır. Ödeyemediği anda Varlık Fonu’nun varlıklarını nakite çevirme imkânına sahiptir alacaklılar. Ziraat Bankası’nın Halk Bankası’nın hisse senetleri Varlık Fonu’nun aktifindeyse, alacaklı alacağını tahsil edemediği zaman fonun aktifindeki bu varlıklara haciz koyabilir. Ziraat, Halk Bankası, THY’nin hisse senetleri, Çaykur’un varlıkları, teminat gösterilmek ya da rehnedilmek suretiyle kredi alınacaktır. Herhalde Cumhuriyet tarihinde çay üreticisine bunu reva gören hiçbir hükumet olmamıştır