ÇAYKUR Rizespor Kulüp Başkanı Hasan Kartal, Süper Lig’de aşırı borçlanan kulüplerle ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek “Yönetimin borçlara ortak olacağı bir sistemin gelmesi lazım" dedi.

Yaklaşık 1 buçuk ay önce Çaykur Rizespor Kulüp Başkanı olan Hasan Kartal, sürprizlerle başkan olduğunu belirterek, "Çaykur Rizespor’a başkanı olmak bizim için bir onurdur, şereftir. Çokta mutluyum. Her ne kadar sıkıntılar çok olsa da bu sıkıntıları aşacağımızdan eminim. En azından mücadele vereceğim. Büyüklerim böyle uygun gördü. Çağırdılar, ‘kulüp başkanısın' dediler. Böyle kulüp başkanı oldum. Benim kulüp başkanı olacağım diye bir düşüncem yoktu. Sevdiğim insanlardan görev verildiği zaman, o görevi en iyi şekilde yapacağına söz verirsin, görevine başlarsın” diye konuştu.

“FUTBOL ŞANSI HEP ALEYHİMİZE OLDU”
‘Biraz futbol şansı olacak. Çaykur Rizespor’da maalesef futbol şansı hep bizim aleyhimize oldu, hiç şansımız olmadı’ açıklamasında bulunan Kartal, “İbrahim Hocamla çalıştığımız dönemde çok iyi sonuçlar alabilirdik ama olmadı. İyi bir idareci olduğumu düşünüyorum ama futboldan fazla anlamam. Çok iyiye giden maçlarda sonuca ulaşamadık. Maç lehimize iken skoru sonuca ulaştıramadık. Çok sürpriz sonuçlarla karşı karşıya geldik, bu biraz şanssızlığımız. Çünkü takımımız kötü değil, iyi, mücadeleci bir takımımız var. Hemen her maça gidiyorum, hiçbir maçta ezildiğimizi görmedim, ezilerek maç kaybetmedik. Ama sonuçlara baktığımızda bir sıkıntı var. Şu anda en dipteyiz ancak takımlarla aramızda çok büyük puan farkı yok. Biz çok kısa sürede bu stresli yerden kurtulacağız diye düşünüyorum. Okan hocamız iyi bir hoca. Mücadeleci futbolcularımız var. Hepimiz bir mücadelenin peşindeyiz. Neden başarılı olmayalım? Olacağız. İnanmak lazım, biz inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BEŞİKTAŞ MAÇINDA HAKEMİN VERMİŞ OLDUĞU O KARTI KABULLENEMİYORUM"
Bu sezon oynadıkları bazı maçlarda hakem hatalarının yaşandığını ifade eden Hasan Kartal, "Bunlar olmasa çok daha iyi olacak. Neticede onlarda insandır ama ben Beşiktaş maçındaki hakemin vermiş olduğu o kartı kabullenemiyorum. Çok yanlış bir karardı. Sonucu etkiledi veya etkilemedi, o olmamalıydı" diye konuştu.

"BORÇLARA YÖNETİMİN ORTAK OLACAĞI SİSTEM GELMELİ”

Süper Lig’de her kulübün aşırı derecede borçlandığını belirten Çaykur Rizespor Kulüp Başkanı Hasan Kartal, bu konuda şunları dedi:“Borçlara yönetimin ortak olması yönünde başlangıcın yapılması lazım. Başlangıcında Rizespor’da yapılması çok uygun olur. Çünkü Cumhurbaşkanı Rizeli, bu tür ilklerin Rize’den çıkması güzel olmaz mı? Kulüplerin kurtuluşu bu şekilde olur.  Spor kulüplerinde dolaşan para sanki sağdan soldan toplanıyor, götürülüyor oraya dökülüyor, dökülen paraları da dağıtıyoruz. Oraya gelen paralara sahip çıkacak yöneticiler olmalı. Sahip çıkacak yönetici de kendisini riskte hissediyorsa o zaman daha çok sahiplenir ve dikkat eder. Örneğin derseniz ki 100 milyonunun üzerinde yaptığınız borçtan sen ve yönetim kurulu sorumlusunuz siz ödeyeceksiniz. O zaman onlar o 1 lirayı harcarken dahi dikkat ederler. Kulübü yönetenler kendi şirketlerini yönetiyormuş gibi sahip çıkacak. Ben borçlanayım gideyim benden sonra düşünsün düşüncesi ile hareket ettiğimiz zaman bu kulüplerin kurtuluş şansı yok. Ben fikrimi söylemeye başladım. Bir gün uygulanacak. Anonim Şirket şeklinde bu sistem yürümez. 65 kişinin ortak olduğu bir spor kulübünde, A.Ş’ye kimse sahip çıkmaz. Adam vermiştir 500 bin, giderse gitsin mantığıyla yöneticilik yapıyor. Bununla ilgili bir yasal düzenleme de yapılabilir. Spor kulüpleri dernekle yönetilir. Derneğin başkanı tüm borçlardan sorumlu olur. Mesela %55 dernek başkanı, %5 üyeler, %40 yönetim kurulu borçlardan sorumludur diye tüzüğe konulursa tüm masraflara başkan dikkat edecek, yönetim kurulu üyeleri de başkana dikkat edecek. Devamlı otokontrol sisteminde birbirini kontrol edecekler.  Bu sistem kulübü yönetecek. Böyle olduğu zaman hiçbir kulübün maddi sıkıntıya düşeceğini düşünmüyorum. Bu sistemin Türk futboluna mutlak suretle uygulanması gerekir kurtuluş budur.  Kulüplerin gidişatı çok kötüdür.  Buna Rizespor pek dahil değilse de o da dahil olabilir. Rizespor’da özgür irade ile hareket etme şansın biraz zayıf. Bizim büyüklerimiz var onlarla da istişare ediyoruz. Rizespor ne senin ne de benimdir. Rizeli olan herkesindir. Ben Rizespor’u idare etmek için buraya gelmiş bir kulüp başkanıyım. Tek başıma sorumlu olsam Etimesgutspor’da bu sistemi oturttuk ve sonuç ortada. Rizespor’da da iyi istişare edip bir araya gelip bunu uygulamamız lazım. Üst tarafı ikna ettiğimiz zaman Rize halkı taraftar bizim heykelimizi yapar.”

“DEPLASMAN MASRAFLARINI ÜSTLENECEK ARKADAŞLARLA DEVAM EDECEĞİZ”

Geçtiğimiz hafta sonu yapılması planlanan ancak ileri bir tarihe ertelen Çaykur Rizespor kongresi ile ilgilide değerlendirmelerde bulunan Kartal, "“Hasan Kemal Yardımcı başkanımızdan görevi devraldığımız yönetimle devam etme düşüncesinde idim. Biraz yöneticilerin de bu kulüpte elini taşın altına koyması gerekir.  Hazır paranın gelip harcanacağı bir kulüp olmayacak Rizespor.  Oradan buradan para bulsun birileri, o parayı harcayalım. Yok öyle bir şey. O parayı harcarken sen de dikkat edeceksin. O yüzden de en azından sen de biraz katkı sağlayacaksın. İlk toplantıda yönetim kurulundaki arkadaşlara dedim ki en azından takımın bir deplasman masrafını üstlenin. Bir deplasman maliyeti ortalama 50 bin TL’dir. Bir deplasman masraflarını üstlenecek arkadaşlarla devam edeceğiz. Bazıları diyecek ki ‘ben üstlenmiyorum’, bırakacak o zaman. Ben hayatımda başarısız olmadım. Rizespor’da başarısız olacaksam bu işi yapmam. Benim Rizespor başkanlığına neden ihtiyacım var? Ruhen beni rahatlatıyor. Kendi memleketimin takımına hizmet etmek için Rizespor’un başkanlığını yapıyorum.  Başkan, yönetim ve her yerdeki Rizeli birbirine kenetlenerek bu işi en güzel şekilde yapacağız" dedi.

“İŞTEN ANLAMIYORSAN ANLAYAN BİRİNE İHTİYACIN VAR”

Çaykur Rizespor’da Yılmaz Bal’ın sportif direktörlüğe getirilme sürecini de anlatan Hasan Kartal, “Futbolun ana yapısından anlamam. Benim mesleğim yöneticilik. Bu işten anlamıyorsan bu işten anlayan ve güvendiğin birine mutlaka ihtiyacın var. Yılmaz Bal Etimesgutspor’da sportif direktörümdü. Aynı zamanda Bursaspor’un kaleci antrenörüydü. Orda 22 bin lira alıyordu.  Rizespor’a asgari ücretle sözleşme yaptırdım. Üstünü ben kendi şirketimden vereceğim. Rizespor’a hiç yük vermeden getirdim. Rizespor’da benim gibi bir başkan daha göstersinler. Rizespor’a yük getirecek hiçbir şey yapmam. Yılmaz’ın da bu işi çok iyi bildiğine inandığım için teknik işlerde bana yardımcı olsun diye göreve getirdim” ifadelerini kullandı.

“SAKAT KWEUKE’Yİ SATMAYA ÇALIŞAN MENAJERLER BİZE DE SAKAT FUTBOLCU SATTILAR”

Transfer döneminde takıma takviye yapmak zorunda olduklarını ifade eden Başkan Kartal, “Çok fazla oyuncumuz var. Hiç oynatmadığımız, hatta Rize’de olmayan sporcularımız var. Tedavi olmak için gitmiş nerede olduğu belli değil. Öyle sözleşmeler yapılmış ki tedavide de olsa hiç gelmese de belli bir ücreti ödemek zorundasın. Sözleşmelerde de Futbol Federasyonunun öncü olması lazım. Sözleşmeler çok yanlış. Tamamı garanti para. Adam hadi geldi burada sakatlandı tamam da, adam sakat. Futbolcumuz Kweuke’yi menajerleri sakat sakat satmaya kalkmadı mı? Aynı şeyi bize yapmıyorlar mı? Bunlarda yanılmamamız lazım, şimdiye kadar çok yanılmışız. Öyle sözleşmelerin altına imza atılıyor ki bizde Kweuke’de örneğinde olduğu gibi atılan imzadan dolayı 2 milyon Euro para vererek gönderebildik. 2 milyon Euro borcumuz var. Bunun gibi çok örnekler var Rizespor’da, çok sorunlar var. Ara transferde de göndereceğimiz oyuncular var. Ama inşallah üzerine para vererek göndermek zorunda kalmayız” diye konuştu.

SİVASSPOR MAÇI ÖNCESİ FUTBOLCULARA PRİM MÜJDESİ

Kötü gidişata artık dur demek istediklerini söyleyen Kartal, “Sivasspor maçı öncesi futbolculara bir ödeme yapacağız. Geçmişi bırakıp, geleceğe bakacağız. Ara transferde iyi futbolcular alacağız. Bu sıkıntılı süreçten çıkacağız ve devam edeceğiz. Biz yapamazsak, bunu kimse yapamaz. Hedefimiz inşallah Sivas maçı ile başlayacağız iyi sonuçlar lamaya. Zevkli maçlar izleyeceğiz. Yoksa biz kalpten gideceğiz” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Haber:ARZU ERBAŞ