Her zaman küresel boyutta, en akıllıca, zekice, en doğru, iyi, güzel, yararlı, olumlu düşün ve yörende harekete geç. Evreni, dünyayı, doğayı koru ki, senide evrendekiler korusun. Doğa zarar görürse, insan öncelikle zarar görür! İnsanı, hayvanları, bitkileri, canlı- cansızları çok büyük bir gayretle koru! Doğaya, çevreyle ilgili sisteme zarar verecek aptallıkta olmamaya çalış. Dünyamız 1750 yılında başlayan sanayileşme ile zarar görmeye başladı. Aptallardan çok zarar görmektedir! Günümüzde insan çok aşırı ve acımasız şekilde doğaya zarar vermeyi sürdürmektedir! Bu devam ederse, tüm canlıların sonu olacaktır! En çok zarar verenlerde, bireysel çıkarları yüzünden zarar vermeyi sürdürmektedir.

1960 yılından beri çevrenin korunması ile ilgili yoğun açıklamalar yapılmaktadır. Ama koruyucu önlem alanlar pek yoktur. “200 ülkenin yaptığı ortak toplantılarda, ben kararlara uymayacağım, diyen ABD gibi insanlık düşmanı,  Başkan Trump da vardır.” Çin gibi kalabalık ülke ve kentlerde kışın insanlar hava kirliliğinden dışarı maskesiz çıkamamaktadır! Doğayı bozma menfaat olarak görülmektedir! Pek çok yolla doğa katledilmektedir! Ormanlarımıza piknik yaparken, sigara atmakla, anız yakmakla, hainliğine yakmakla her yıl 1,500- 2.000 orman yangını çıkmaktadır! 2017 yılında sadece 3 günde 147 orman yangını çıkmış. Binler hektar ormanımız yanmıştır! Çevreye kimyasal, zararlı atıklar atılmakta, doğada değişiklikler yapılarak, doğal durum bozulmaktadır! Eylemi yapan beyinsizlerdir, seyreden ise akılsız yöneticilerdir.

Karalar, sular, hava, doğal yapı bozuluyor! Bunu sadece insan yapıyor! Akılsız, aptal, manyak tipli insan kendi geleceğini bile düşünemiyor. Doğanın zenginliği korunmuyor. Tatlı su havzaları, göller, denizler, karalar, ormanlar, hayvanlar, bitkiler akılsızca yok ediliyor! Biyoloji çeşitliliğini korumak için bir çalışma yok! 56 bin nüfusa sahip olan İlçemizde 7 tane Avcılık kulübü bulunmaktadır. Ama hiçbir tane çevreyi koruma kulübü yoktur! İnsanların, hayvanların, bitkilerin yaşayacağı çevre yok ediliyor! Tarım hayvancılık yapılacak alanlar kentleşiyor! İnsan temiz havanın, içme suyunun bile değerini bilemiyor. Gıda, geçim, ekosistem güvenliği yok ediliyor. Denizler, okyanuslar kirletiliyor! Tarlalara konutlar dikiliyor! Bataklıklar kurutularak, yer altı suyu yok ediliyor. Balık avı, yaban hayvanı avı acımasızca, kontrolsüz yapılıyor. Tuzak ve aldatmalar yapılarak, binlerce hayvan öldürülüyor! Gereğinden fazla denizde av yapılıyor! İklim bu yanlışlıklar yüzünden değişmeye başladı. Dört mevsim karışmaya, dengesizleşmeye devam ediyor. Kuzey ve Güney kutuplarda iklim değişikliği nedeni ile fiziksel değişiklikler oluyor! Petrol sızıntı ve kullanımı, kömür ve kimyasal madde kullanımı canlıları olumsuz etkiliyor.

Karalar üzerinde yıllık yağış 110 milyar metreküp kadardır. Yer altı suları bu yağışın 1/ 10’u kadardır.  Bu yağışlarda asit yağmurları olarak doğadaki canlıları zehirliyor. Suların sadece %1 olan kısmı tatlı, kullanılabilir sudur. Dünyaya düşen yağmur düzensizleştiği için bazı göller kurumaktadır. Ya da bazı bölgelerde seller, heyelanlar olmaktadır. Buda yer altı sularını etkilemektedir. Tarım ve hayvancılık zarar görmektedir.

 Atmosferi sanayi kirletmektedir. Taşıt araçları, sera etkisi, asit yağmurları, kurşunun olumsuz etkisi, yangınlar, savaşlar, yanardağlar; havaya, karaya, denizlere aşırı zarar vermektedir. Hava kirlenmekte, yağmur kirli olmakta, toprak kirletilmektedir. Çölleşme her yıl daha da artmaktadır. İnsan nüfusu dengesiz, ölçüsüz şekilde artmaktadır. “Doğa, insan olmadan yaşar ama insan doğa olmadan yaşayamaz.” Bunu ne halkın bazı beyinsizleri nede akılsız, kafasız yöneticileri anlamış değildir!” Doğa ile birlikte flora, fauna mutlaka azami gayretle korunmalıdır. Yaban yaşamı korunmalı. İnsanlar artık bilinçlendirilmeli. Sular, topraklar, hava asla kirletilmemeli. Göller, akarsular temiz tutulmalı ve korunmalı. Sulak alanlar kurutulmamalı. Kanalizasyonlar, çöpler doğaya salınıp, atılmamalı. Dünyayı çöplüğe çeviren kafasız insan, uzayı da çöplüğe çevirdi. Uyduları uzay boşluğuna atmaktadır! Hava, su, toprak, iklim mutlaka korunmalıdır. İnsan sağlığı korunmalı. “Nüfus hızla artmamalı. Nüfusun aşırı artması; savaşlara, açlıklara, doğanın dengesinin bozulmasına nede olacaktır!” Doğayı koruyan, kollayan insanlar yetiştirmeli. Bu akıllı insanlardan yönetici yapmalı. Trump gibilerini başkan yapmamalı.

Devletler, doğadan yararlanma yarışına, kirletme yarışına girmemeli. Devletler kirletmeyi seçiyor. Koruma için yatırım yapmak istemiyor. Çevre felaketi tüm varlıkların felaketi olur, asla unutmamalı! “Çevre varsa insan vardır ve insan zengindir.” Çevreyi, doğayı, ekolojik sistemi korumayanlara karşı sürekli amansız mücadele verilmelidir.