Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’da yüksek gerilim hattı üzerinde kalan 300 yıllık tescilli bir anıt ağacın tehlike yaşamaması için kabloların yer altına alınmasına ve altyapı çalışmalarının ağaca 50 metre kala durdurulmasına karar verildi.

Kuşadası’nda, daha önce anıtsal nitelik taşıyan ağaç olarak tescil edilen zeytingiller familyasından 300 yıllık dişbudak ağacı için önlem alındı. Bölgeden geçecek olan yüksek gerilim hattının üzerinde kalan 300 yıllık ağaç nedeniyle, mahalleli, doğa dostları, belediye ve ADM elektrik kurumu harekete geçti.

Güzelçamlı Meşelikuyu mevkiinde daha önce anıtsal nitelik taşıyan ağaç olarak tescil edilen zeytingiller familyasından 300 yıllık dişbudak ağacı için çevre sakinleri Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) başvurarak anıt ağaca yakın noktada başlayan yüksek gerilim hattı çalışması nedeniyle önlem alınmasını istedi. AYDEM’e başvuran EKODOSD’un başvurusuna olumlu cevap gelince, uzmanlar bölgede inceleme yaptı. Yüksek gerilim hattı tellerinin, ağaca gelmeden 65 metre önce yer altından yolun karşısına alınmasına ve ağaç geçildikten 65 metre sonra tekrar yer üstüne çıkarılmasına karar verildi.

BİR DUYARLILIK DA ASKİ’DEN

Bu arada, Güzelçamlı Meşelikuyu mevkiinde bulunan söz konusu anıt ağaç ile ilgili olarak AYDEM’in ardından bir duyarlılık da Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdare Başkanlığı’ndan geldi. Anıt ağacın bulunduğu bölgede altyapı çalışması yürüten ASKİ ekipleri, anıt ağacın zarar görmemesi için inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonunda ağaca zarar verilmemesi için, kazı çalışmaları ağaca 50 metre kala durduruldu.

(Zafer Hacısalihoğlu / İHA)