Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, son günlerde artan sıcaklarla birlikte yakılan anızların ormanlardaki yangın riskini artırdığını bildirdi.
Erol, yaptığı açıklamada, anız yangınları ve bununla birlikte ortaya çıkan hava kirliliğinin önemli ölçüde arttığına dikkat çekerek, bölgede yakılan anızlar nedeniyle orman yangınları gözetlemesi yapılan kulelerde görüşün zaman zaman neredeyse sıfıra yaklaştığını, duman yoğunluğundan dolayı yangınlarla mücadele için uçak ve helikopterlerin kalkmasının güçleştiğini, olası yangınlara müdahale için gerek ulaşım, gerekse çalışma şartlarının zorlaştığını kaydetti.
Anız nedeniyle ormanların ve yerleşim yerlerinin yanma riskinin oldukça fazla olduğunu belirten Erol, "Şehir havası kirlenmiş, yanan anız sapları havada uçuşmakta, sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Nefes almakta güçlük çeken astım hastaları ne yapacaklarını bilemez halde çaresizlikten sürekli Alo 177 Orman Yangın İhbar hattını aramakta. Gelen şikayetlere yetişmek neredeyse imkansız duruma geldir. Trafikte araç seyrederken görüş mesafesi 10 metre civarına kadar düştü" dedi.
370 ANIZ YANGININA MÜDAHALE EDİLDİ
Eylül ayı itibariyle bu yıl Bölge Müdürlüğü olarak 370 adet anız yangınına müdahale ettiklerini vurgulayan Erol, anız yakılmadığı takdirde orman yangınlarının yüzde 30-40 oranında azalacağı söyledi.
İsmet Erol, Adana Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve diğer kamu kuruluşları ile birlikte Orman Bölge Müdürlüğü olarak anız yakılmaması için büyük çaba sarf ettiklerini, sorunun halkın duyarlı olup anız yakmaması ile çözüleceğini belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün idari tedbir olarak anız yakanlara destekleme primi ödemeyeceği, dekar başına 38.71 TL ceza vereceğini hatırlatan Erol, orman içinde veya bitişiğinde yangına sebep olunmasının tespit edilmesi halinde Orman Kanununun 76. Maddesine aykırı davranışlar sonucu 110. Madde cezalarının uygulanacağını belirtti. Erol, ormanlarda belirlenen yerler dışında ateş yakmanın cezasının 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası, ormana sigara ya da yanıcı madde atmanın cezasının 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası, anız yakarak orman yangınına sebep olmanın cezasının ise; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası olduğunu kaydetti.