Manavgat ilçesi Kızılot sahili, caretta carettaların yuvalarıyla dolmaya başladı.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Hayrettin Ünal ve Ziraat Mühendisi Selim Ersoy tarafından geçen Mayıs ayında yapılan kontrollerde, izleri ve yuva kazma girişimleri gözlemlenen deniz kaplumbağalarına (caretta caretta) ait, Kızılot sahili DSİ kampı mevkisinde iki yuva tespit edildi. Yapılan incelemelerde, yuvalardan birinin köpekler tarafından dağıtıldığı ve 15 yumurtanın zarar gördüğü belirlenirken, hasarlı yumurtaların temizlenmesinin ardından yuva eski haline getirilerek etrafı işaretlendi.
14 BİN YUMURTA BIRAKACAKLAR
Yılda 200 yuva yapan 70 dişi deniz kaplumbağanın tahmini 14 bin yumurta bırakacağını belirten Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Hayrettin Ünal, "14 bin yumurtadan 100 kaplumbağa ergin olarak 13-15 yıl sonra aynı kumsala yuvalamak için gelecekler. Deniz kaplumbağalarını korumak için, Nisan-Ağustos aylarını kapsayan üreme süreci boyunca, yapay ışıkları perdeleyelim, deniz araçlarımızla 5 milden fazla hız yapmayalım, balık ağlarımızı üreme sezonunda bu bölgeye sermeyelim, yuva olarak belirlenen yerlere şezlong koymayalım, şemsiye dikmeyelim" dedi.
Ünal, yavru kaplumbağaların denize taşınmaması gerektiğini belirterek, dikkatsiz ve duyarsız davrananların uyarılmasını istedi.