Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yüzen güneş santrali kuracaklarını açıkladı. Türkiye’de ilk kez uygulanacak sistemle su yüzeyinde dubaların üstünde panel kullanılarak elektrik üretilecek. Projesi hazır olan sistemin devreye girmesi için gereken tek şey, Devlet Su İşleri (DSİ)’nden gelecek izin.
Seferihisar Belediyesi, pazar yerine kurduğu fotovoltaik enerji sistemiyle, Belediye binasının elektriğini güneş enerjisinden elde etmiş ve yılda 125 bin TL kâra geçmişti. Yenilenebilir enerjinin uygulanmasının dünyada örneklerinin arttığı bu günlerde, Seferihisar Belediyesi özel bir projeye imza atacak. Ülkemizde henüz kullanılmayan yüzen güneş santrali ile ilgili çalışmaları tamamlayan Seferihisar Belediyesi, Seferihisar barajına kuracağı dubaların üzerindeki panelle elektrik elde edecek. Normal güneş santrallerine göre suyun yansımasından meydana gelen güneş ışığını kullanarak yüzde 22’ye varan enerji verim artışı sağlanacak, suyun soğutma özelliği sayesinde panellerdeki verim artacak.
“UYGULAMA İÇİN HAZIRIZ”
Yenilenebilir enerjinin ülkemiz için tek çıkar yol olduğunun altını çizen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, şöyle konuştu: “Yılın 300 günü güneş alan bir iklime sahibiz ama bizim çok çok altımızda güneş alabilen Almanya’nın yüzde 10’u kadar güneş enerjisinden üretim yapmaktayız. Japonya’da 13,4 MW, Amerika Birleşik Devletleri’nde 12,5 MW’lik güçte santraller kurulmuş. Birçok ülke güneş enerjisi santraline yönelmiştir. Yüzen güneş santrali henüz ülkemizde uygulanmıyor. Dünya artan nüfusla birlikte enerji talebinin farkında ve çeşitli çözümler arıyor. Aynı şekilde ülkemizde de enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Ülkemiz maalesef sahip olduğu olağanüstü zengin doğal enerji kaynaklarını kullanmamakta ve çok yüksek bedelle dışarıdan elektrik satın almaktadır.”
PROJE ABD’DE YARIŞACAK
Yüzen güneş enerji santralinin avantajlarından bahseden Başkan Soyer, şunları söyledi: “Durgun su, engebesiz olması nedeniyle güneş soğrulması açısından çok verimli. Su sayesinde panel yüzeylerini serin tutmak verimliliği artırıyor. Üzerine yapışan alg sayesinde suyun biyolojik olarak temizlik süreci hızlanıyor. Buharlaşma oranı azaldığından barajlardaki su kaybı azalıyor. Sudaki yansıma nedeniyle yüzde 22 oranında enerji üretiminde artış sağlanıyor.”
Projenin uluslararası boyutta dikkat çektiğini söyleyen Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletinde bulunan Silikon Vadisinde 2015 yılı ekim ayı sonunda gerçekleşecek Global CleanTech isimli uluslararası yarışmada değerlendirilecek. Ayrıca Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında belediyemizin sunacağı projelerden biri olacak.”
“DSİ’DEN ONAY BEKLİYORUZ”
Seferihisar barajında 1 MW gücünde santrali kurmak için projelerinin hazır olduğunu belirten Soyer, “Şu an tek eksiğimiz DSİ’den beklediğimiz onay. Onayın çıkması durumunda İzmir DSİ Bölge Müdürü Sayın Hayati Çelenk’e minnettar kalacak, Türkiye’ye örnek olacak ve birçok yerde uygulanabilecek bu projeyi İzmir’de hayata geçirmiş olacağız” dedi.