Rize’de denizin kontrolsüz şekilde doldurulması iddiasını TBMM gündemine getirdi. Yazılı soru önergesi ile Rize İslampaşa Mahallesinde mevzuata aykırı şekilde yapıldığı iddia edilen tahkimatsız deniz dolgusunun meydana getirdiği deniz kirliliğine ve çevre tahribatına dikkat çeken Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, Belediye’nin gözetiminde yapılmakta olan bu yasadışı doldurma işinden haberi olup olmadığını ve Belediye tarafından Bakanlıktan doldurma izni alınıp alınmadığını sordu.

Kıyılara hiçbir şekilde atık dökülemez!

Önergede; 3621 sayılı Kıyı Kanununun amacını hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Bu kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir” dedi.

Kanunun 6. Maddesinde; kıyıların, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamayacağının; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamayacağının belirtildiğini ifade eden Bekaroğlu, kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamayacağını; kum, çakıl vesaire alınamayacağını, kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıkların dökülemeyeceğini kaydetti.

Kamu yararı varsa izlenecek yol bellidir

Kamu yararı söz konusu olduğunda ise; deniz, göl ve akarsu kıyılarında ne şekilde ve hangi süreçler izlenerek doldurma yapılabileceğinin ilgili Kanun ve Yönetmeliklerle belirlenmiş olduğunu söyleyen Bekaroğlu, doldurma yapmak isteyen idarenin Valilik’ten görüş aldıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Valilik görüşü ile birlikte başvuruda bulunması gerektiğini, Bakanlığın incelemesi sonrası, kamu yararı olduğuna karar verildiğinde idareye deniz doldurma izni verilebileceğini ifade etti. Bu durumda ise mutlaka tahkimatla birlikte deniz doldurma işi yapılabileceğini belirten Bekaroğlu, Rize İslampaşa Mahallesinde tahkimatsız olarak denizin doldurulduğuna ilişkin çokça şikayet aldığını, yaptığı inceleme sonucunda hafriyat kamyonlarının denize hafriyat döktüğünün anlaşıldığını, tahkimat yapılmadan denize hafriyat döküldüğünün tespit edildiğini ifade etti.

Tahkimatsız dolguya Bakanlık izin mi verdi?

Herhangi bir tahkimat yapılmadan denize dökülen toprağın dalgalarla denize karıştığını, çöpler ve inşaat atıkları ile deniz kirliliğine yol açıldığını vurgulayan Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

1-Rize’de Bakanlığınızca izin verilerek yapılmış ve yapılmakta olan deniz doldurma çalışmaları var mıdır; varsa nerelerdedir?

2-Rize İslampaşa Mahallesinde denize kontrolsüzce hafriyat döküldüğünden Bakanlığınız haberdar mıdır?

3-Tahkimat yapılmadan doldurma yapılması mevzuata uygun mudur?

4-Denizin, hafriyat dökülerek doldurulması ile ilgili olarak Rize Belediyesi Valilik’ten olumlu görüş alarak Bakanlığınızdan izin istemiş midir?

5-Tahkimat yapılmadan denizin doldurulması için Bakanlığınız Rize Belediyesine izin vermiş midir?

6-Denize dökülen hafriyatın dalgalarla denize çekilmesi ile oluşan kirliliğin boyutları Bakanlığınızca hesaplanmış mıdır?

7-Bakanlığınızca böyle bir deniz doldurma izni verilmemişse, konuyla ilgili inceleme yaparak sorumlular hakkında yasal işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?