Sungurlu Kaymakamlığının düzenlediği etkinlikle 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlandı.
Sungurlu Kaymakamı Mitat Gözen, İlçe Garnizon Komutanı Necip Sirkeci, İlçe Emniyet Müdürü Uğur Çalışkan, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz, siyasi parti temsilcileri. kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile muhtarlar Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulundular. Atatürk Meydanında Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sungurlu Kaymakamlığı tarafından yemek programı düzenlendi.
Programda bir konuşma yapan Kaymakam Gözen, muhtarlarımızın demokrasimizin en eski örneği, kültürümüzün ve toplum hayatın vazgeçilmez yapıtaşlarından olduğunu ifade etti.
Gözen, "Muhtarlık, demokrasimizin en eski örneği, kültürümüzün ve toplum hayatımızın vazgeçilmez yapıtaşlarındandır. 19 Ekim 1829 Osmanlı’da muhtarlık müessesinin hayata geçtiği tarihtir. Muhtarlar, demokrasinin en lüzumlu manada tecelli ettiği kişilerdir. Muhtarlar halkla daima iç içedirler. Halka yönetenler arasında bir köprü vazifesi görürler. Onların demokratikleşme, yerelleşme, sivilleşme tabanının sesini tavana iletme gibi çok ciddi görevleri vardır. Onlara halk tarafından büyük bir misyon yüklenmiştir" dedi..
"Muhtarlar Mahallenin Gözü Kulağıdırlar"
Muhtarların seçimle iş başına geldiğini aktaran Mitat Gözen, "Muhtarlar taşra yapılanmasında seçimle iş başına gelirler. Muhtarların herkese hizmet eden partiler üstü bir fonksiyonu vardır. Kanunda belirtilen görev alanları haricinde de birçok işi gönüllü yaparlar. Onların halkın bilinçlendirmesinden tutun da her türlü sorunun tespiti ve çözüm yolları arama gibi ciddi görevleri vardır. Kısacası onlar mahallenin gözü kulağıdırlar. Zorlu görevlerinde muhtarların mesai mevzusu asla yoktur" diye konuştu.
Muhtarlığın öneminden bahseden kaymakam Gözen, "Muhtarlık müessesi hizmetin yanında bir temsil makamıdır. Ayrıca, onlar taşrada devletimizin temsilcileridirler. Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan 19 Ekimi Muhtarlar Günü olarak ilan etmiş ve 200 yıllık bir geçmişe sahip bu makam hak ettiği değere kavuşmuştur. Bu özel gün sayesinde muhtarların yıllarca ihmal edilmiş sorunlarının masaya yatıracağını ve bu sorunlara çözüm bulacağına gönülden inanıyoruz. Muhtarlık makamının saygın bir kurum olarak demokrasinin işlerliğinin en büyük göstergesi haline geleceğine inancımızın tam olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.