Son zamanlar da sendikacılığın siyasetin emrindeki kurumlar haline geldiğini belirten Türüt, sendika hizmet makamıdır. Siyasetin emrine giren sendika insana hizmet edemez, diyerek şu ifadelere yer verdi: “Sendikaların kuruluş amacı kanun da ve tüzüklerinde açıkça belirtilmiştir. Sendikalar, öncelikle tüzükte belirtilen amaçlarına ulaşmak için çalışırlar ki bu amaç, aslında çalışanların ortak hak ve menfaatlerinin korunması ve yeni kazanımlar elde edilmesini ifade eder. Bu doğrultu da sendikalar, ücretler, çalışma şartlan, ekonomik, sosyal ve kültürel durumlarını geliştirme amacı güden kuruluşlardır. Bu amaçlar, ülkenin ücret ve istihdam politikalarının belirlenmesinde önemlidir. Nitekim bu amaçlara ulaşabilmek için yapılan çalışmalar sadece sendika üyeleri ile sınırlı değildir.

Diyanet Bir-Sen’in kuruluş amacından biri de, Diyanet çalışanlarının haklarının elde edilmesinde gösterilen zafiyettir. Çalışanların sorunlarının çözümünde proje üretilememesi ve sorunların çözümünün idarenin inisiyatifine bırakılmasıdır. Halbuki sendikacılıkta gerektiğinde inisiyatif kullanmak gerekir. Bu çerçeve de çalışanların haklarının korunması ve biriken sorunların çözülmesinde sendikaların üzerine düşen görevi yapmamaları teşkilat çalışanlarını hüsrana uğratmıştır. Sendikalar, kendilerinden bekleneni veremedikleri gibi, siyasetin emrine girerek onlar adına hareket eden kuruluşlar haline gelmiştir. Sendikalar, güçlerini ve birikimlerini üye ayrımı yapmaksızın ekonomik, sosyal, kültürel ve mesleki hakların iyileştirilmesi için kullanmakta aciz kalmışlardır. Bu çerçeve de Diyanet Bir-Sen, alternatif bir sendika olma yolunda taviz vermeden ilkeli yürüyüşünü sürdürecektir.

Sendikacılık, siyasi bir kurum olmadığı için boş vaat ve hayallerden uzak, teşkilatımızın tüm çalışanlarını kucaklayıcı, gerçekçi ve akılcı projelerle gündeme gelmeli ve günü kurtarma politikasından uzak durmalıdır. Aksi halde sendikacılık, tarihinde görülmemiş bir seviyesizlik batağına düşecektir. Sendikalar ilkeli ve bağımsız olmalıdır.

Diyanet Bir-Sen olarak düsturumuz, İnsana hizmet Hakk’a hizmet çizgisinde ilerlemektir. Doğru bildiklerimizi açıkça söyleyeceğiz ve yanlışa düşmeden, ilkelerimizden taviz vermeden, üye çoğunluğunu elde etmenin telaşına kapılmadan, teşkilatımız çalışanlarına yalan söylemeden, kandırmadan, kalıcı hizmetler verebilmenin gayreti içinde çalışacağız. Değerlendirmeyi güzide kurumumuzun kıymetli çalışanları elbette yapacaklardır.”