Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile bir araya geldi.
Resmi ziyaretler kapsamında Japonya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe beraberlerindeki heyetlerle birlikte Japonya Başbakanlık Binası’nda toplantı gerçekleştirdi.
Erdoğan burada yaptığı konuşmada, şahsına ve beraberindeki heyete gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, Japonya’daki Etau Tayfununda hayatını kaybedenler için taziyelerini sundu ve felaketzedelere acil şifalar dilerdi.
Konuşmasında “Türkiye olarak Japonya’yı bölgesel ve küresel vizyonumuz kapsamında önemli bir orta olarak görüyoruz” ifadelerine yer veren Erdoğan, “2014 yılında Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 90’ıncı yıldönümünü kutladık. Bu yıl ise ‘Ertuğrul Fıkrateyni Faciası’nın 125’inci yıl dönümü. Ayrıca Japon vatandaşlarının THY tarafından Tahran’dan tahliye edilmesinde de 30’uncu seneyi devireceğiz” şeklinde konuştu.
“Zatıâlinizin Türkiye’de bulunduğu sırada bu konuyu işleyen Ertuğrul 1890 filminin 13 Kasım 2015 tarihinde İstanbul’daki galasına da birlikte katılmaktan büyük memnuniyet duyacağız” diyen Erdoğan, “Bu vesilelerle gerek Türkiye’de gerek Japonya’da gerçekleştirilen anma etkinlikleri ve özellikle TCG Gediz Fıkrateyni’mizin geçtiğimiz Mayıs-Haziran ayında gerçekleştirdiği ziyaret dostluk ilişkilerimizi yeni nesillere aktarmamızı sağlayan faaliyetler oldu” dedi ve söz konusu anma törenlerinin gerçekleştirilmesinde Japonya’nın gösterdiği desteğe teşekkür etti.