KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Federasyon, iki devlet çözümünün alternatifi değildir. Statükonun alternatifidir, bu nedenle siyasi eşitliğe sahip iki kesimli, iki toplumlu federasyonu, bir Avrupa devletini tercih ediyorum” dedi.

Rum Politis gazetesine konuşan Akıncı, "Statükonun devamı, kısa vadede Kıbrıslı Türklerin çıkarları için iyi olmayacak, fakat uzun vadede Kıbrıslı Rumlar için de hiç iyi olmayacağına inanıyorum" diye konuştu. Rum Politis gazetesi Akıncı ile röportajını, "İki devlet çözümünü reddediyorum. Bugünkü fili durum ancak bir federasyon çözümüyle devrilebilir" başlık ve spotlarıyla verdi.

Akıncı gazetenin, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Türkiye’nin her şeye, iki kesimli, iki toplumlu federasyona, konfederasyona ve iki devlet çözümüne açık olduğunu söylediğini görüyoruz. Kıbrıs Türk tarafı ile Türk tarafı arasında fikir ayrılığı var mıdır?" yönündeki soruya şöyle yanıt verdi; "Bakınız, ben toplumumu temsil ediyorum. Müzakereler, ezelden beri Kıbrıslı Türk lider ile Kıbrıslı Rum lider arasında yapılmaktadır ve her bir tarafta bir iç diyalog da vardır. Elbette Türkiye, sadece Kıbrıslı Türkler için değil, Kıbrıs’ın tamamı ve bölge için de önemlidir. Bu, fikirlerimizin yüzde yüzünün uyuşması gerektiği anlamına gelmiyor. Benim, durumlara farklı baktığım zamanlar da olabilir ve gerekli görmem halinde, inisiyatif alabilirim. Endişe veren ve hayal kırıklığı yaratan, Kıbrıslı Rum muhatabımın bir karşılık vermemesidir." 

'ANASTASİADİS İKİ DEVLETİ SÖYLESİN'

"Kıbrıslı Türkler ezelden beri kurucu devletler için daha fazla yetki isterken, Kıbrıslı Rumlar geleneksel olarak merkezi hükümette daha fazla yetki istediler" diye devam eden KKTC Lideri, "Merkezi hükümette yaklaşık 23 yetkimiz var. Şimdi Sayın Nikos Anastasiadis bunların kurucu devletlere verilmesini mi istiyor? Birbirimizi anlayabilmemiz için somut fikirler istiyoruz. Eğer amaç sadece AB’de, BM’de ortak temsiliyet ve her iki tarafın rızasına ihtiyaç duyulmaması için merkezi devlette çok sınırlı yetkilerse, o zaman iki devletten bahsediliyor. Eğer fikir buysa bize söylesinler, bunları iyi niyetle değerlendirelim" şeklinde konuştu.

'NEDEN İKİ DEVLETİ İSTEMİYORSUNUZ?'

"İki kesimli, iki toplumlu federasyon temelinde yeniden birleşmeyi desteklemeniz nedeniyle pek çok Kıbrıslı Rum’un saygı duyduğu bir politikacı olarak, Kıbrıs Rum basınına şahsen konfederasyon ya da iki devlet çözümünü değil de bu çözümü neden istediğinizi izah edebilir misiniz?" yönündeki soruya, "Çünkü, Kıbrıslı Rumlar arasında böyle bir şeyi kabul edecek bir çoğunluğun olduğunu görmüyorum. İki tarafta da bunu isteyen bir çoğunluğun olması halinde, bu bir gün olacak. Fakat, bu seçenekler, uluslararası açıdan iki tanınmış ülke ön görür. KKTC’yi tanıyacak son kişiler olan Kıbrıslı Rumların ilk tanıyacak kişiler olmasını mı bekliyoruz?" cevabını verdi.

Rum gazetecilerin, "Fakat, Kıbrıslı Rumlar arasında, birlikte yaşayamazsak, 'onlar orada, biz burada' barış içinde bir arada yaşayalım görüşü duyulmaya başlıyor. Bununla ilgili ne söylersiniz?" sorusuna ise Akıncı, "Herhangi biri bunu söyleyebilir, fakat bu uygulanabilir mi? Gerçekçi bir çözümün sağlanmasını istiyorum. Ancak, bu söylemimiz, sadece statükonun devamına götürür. Mümkün olmayan bir şeyi inşa etmeye çalışırsan, mümkün olanı da imkansız kılarsın. Zor ama mümkün olmaya devam eden seçenek, iki kesimli, iki toplumlu federasyondur" dedi.

GARANTİLER KONUSU

Akıncı, "Kıbrıslı Rumların güvenlik ve garantilerle ilgili diğer, gerçek endişeleri ile ilgili ne yapıyoruz?" sorusuna ise, "Bir tarafın güvenlik ihtiyacının diğer tarafça tehdit olarak algılanmaması gerektiği prensibini ilk kez ben ortaya koydum. Kendisi de daha sonra bir tarafın güvenliğinin diğer taraf için tehdit olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Maksimalist söylemlerden kaçınarak güvenliği başarabiliriz. Eğer bir taraf garantilerin virgülünün bile değişemeyeceğini söylerse, o zaman bunu Kıbrıs Rum tarafı kabul etmez; Kıbrıs Rum tarafı da Crans Montana’da söylediği gibi sıfır asker, sıfır garanti istiyoruz derse, o zaman sıfır sonuç olacak" şeklinde cevapladı.

'RUMLAR SİYASİ EŞİTLİĞİ REDDEDİYOR'

Rumlar tarafından siyasi eşitliğin reddedildiğini de söyleyen Akıncı, "Ve bu noktada bile hala belirsizlik vardır. Ben doğal olarak, bu adada Kıbrıslı Rumlarla birlikte yaşayacak olan Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını temsil ediyorum. Kıbrıslılar olarak, ilk önce birbirimizi görmezden gelmeden yaşayabilir bir çözüm bulmamız gerekir. Bu çözüm için garantör ülkelerin desteklerine de ihtiyacımız vardır. Bulunacak çözüm bölgeye barış ve istikrar getirebilir. Yeni işbirliği olanakları yaratabilir. Çözüm, Kıbrıs’ın Türkiye ile yeni ilişkiler geliştirmesine, Türk-Yunan dostluğuna, Türkiye’nin AB ile münasebetlerine ve bölgesel barışa önemli katkı sağlayacaktır. Bu gelişmelerden kimsenin kaybı olmaz, tüm ilgili tarafların kazancı olur" diye konuştu.