ABD’nin New York kentinde Türkiye, Irak ve İran Dışişleri Bakanları Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) yapmayı planladığı referandumu görüşmek üzere bir araya geldi.

Türkiye, İran ve Irak Dışişleri Bakanları New York’ta Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) yapacağı referandumu görüşmek üzere dün biraraya geldi. Türkiye-Irak-İran Dışişleri Üçlü Toplantısı ertesinde ortak bildiri kabul edildi. Ortak bildiride, “Üç Bakan, Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği konusundaki kararlılığını tekrar teyit etti.

Ninova kentinde DEAŞ’a karşı kazanılan zaferi memnuniyetle karşıladıklarını dile getirildi. DEAŞ’LA mücadele eden Irak halkının azim, kararlılık ve özverisinin takdir edildi. DEAŞ kontrolü altında olan alanların özgürleşmesine odaklaşmanın önemi ve Irak’ta kalıcı güvenlik ve istikrarı sağlamak için DEAŞ sonrası istikrarın devam etmesi çabalarının önemini vurgulandı. 25 Eylül’de yapılacak olan referandumun Irak’ın DEAŞ’a karşı kazanımlarını risk altına sokacağı dair edişeler dile getirildi. Planlanan referandumun anayasaya aykırı olduğu ve bölgede yeni çatışmalara yol açma ihtimali taşıdığı yönündeki endişeler dile getirilirken, IKBY liderinin referandumdan kaçınmaya çağırma kararı alarak referandumun ne Kürtler ne de IKBY için yararlı olmayacağı konusunu vurgulandı. Toplantıda ayrıca, Türkiye ve İran’ın tırmanan gerginliği çözme konusunda verecekleri desteğin önemi ve IKBY’nin referandumu feshetme konusunda ikna etmek için yapılacak uluslararası çabaların planlı bir hale getirilmesi gerektiği konusu görüşüldü. Uluslararası toplulukları bölgede meydana gelenlere karşı daha ilgili olmaları için çağrıda bulunuldu” ifadeleri kullanıldı.

(İHA)